Praha 2 chce prodávat obecní byty nájemníkům

Praha – Praha 2 plánuje nabídnout nájemníkům k odkoupení asi polovinu obecních bytů. Radnice chce majetek prodávat za takzvanou cenu obvyklou, kterou stanoví znalec. Podle předběžných odhadů by mohla být kolem 20 tisíc korun za metr čtvereční. Záležet bude například na poloze bytu nebo na tom, jak dlouho nájemník obecní byt obývá. Pravidla prodeje schválila rada městské části, projednat je ještě musí zastupitelstvo. V minulosti již Praha 2 prodala asi polovinu bytových domů.

Radní podle starosty městské části Jiřího Palusky schválili tři dokumenty, které se prodeje obecních bytů týkají. Stanovují harmonogram privatizace, pravidla prodeje a seznam domů, které rada nepovažuje za vhodné k prodeji. Paluska zdůraznil, že rozhodující slovo bude mít zastupitelstvo, které může ještě jednotlivé parametry změnit. „Chtěl bych, aby byl prodej projektem valné části zastupitelstva,“ poznamenal. O podmínkách privatizace chce proto jednat s opozicí.

Opoziční zastupitel Otto Hoffmann se již nechal slyšet, že podporu návrhu nevylučuje. S přesnými podmínkami schválenými radou se prý ještě neměl možnost seznámit. „Některé záležitosti jsou ale pro nás těžko přijatelné,“ upozornil. OSB by podle něj chtělo, aby prodejní cena „začínala jedničkou“.

Radnice prodá asi polovinu bytů

Rada městské části navrhuje nabídnout nájemníkům byty asi ve 130 domech, v průměru je v jednom domě 16 bytů. Městská část, která nyní spravuje téměř 4 400 bytů, nejspíše nebude prodávat domy, ve kterých není stoprocentním vlastníkem, ve kterých jsou například mateřské školy nebo kde je více než 30 procent malometrážních bytů. Současné podmínky přitom zatím povolují prodej po bytech i po celých domech družstvům, která by si nájemníci vytvořili.

Pokud zastupitelstvo způsob prodeje schválí, privatizace se pravděpodobně uskuteční v několika etapách. Nejprve radnice nabídne k odkoupení domy, ve kterých bude mít o byt zájem 100 procent nájemníků. Starosta Paluska předpokládá, že pokud si lidé koupí polovinu nabízených bytů, městská část by měla získat asi 1,2 miliardy korun.

Bydlení
Zdroj: ČT24