Ústecká radnice chce obchvat navzdory dom-obraně

Ústí nad Labem – Nově vznikající sdružení Bukovská dom-obrana se chce postavit za občany Ústí nad Labem. Jeho členové jsou přesvědčeni o tom, že jejich ochrana je nutná, neboť je značně usurpuje radnice. Hlavním tématem dom-obrany je boj proti silničnímu obchvatu, který podle připravovaného územního plánu zabrání dalšímu rozvoji města. Podle kritiků je navíc město stále zadlužené po stavbě Mariánského mostu a další masivní investice ústecké ekonomice příliš nepomůže.

Nový obchvat má být velkolepou dopravní stavbou – skoro jako Pražský okruh. Jeho součástí mají být i čtyři mosty a čtyři tunely. Architekt Jaromír Veselý označil plány ústeckého magistrátu za „více než megalomanské“.

Ve městě ale vyvolal nový územní plán pozdvižení především z jiného důvodu – stovky lidí se bojí, že kvůli stavbě přijdou o své domy nebo jejich nemovitosti ztratí na ceně. Podle sdružení dom-obrana to dokazuje i utajení, ve kterém změna územního plánu vznikla. „Nebyla vyvolána žádná veřejná debata – tak se územní plány nedělají,“ podotkl Jak Kvapil z dom-obrany.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle představitelů města jsou ale obavy o bydlení zbytečné. „Nebude problém v těch místech bydlet a opravovat nemovitosti. Pouze nebudeme povolovat výstavbu nových domů,“ uvedl náměstek primátora Jan Řeřicha.

Náměstek dodal, že politici nic netajili. Obchvat je podle něj v návrhu územního plánu zakreslen už rok. „Je to dvojnásobný čas, než vyžaduje zákon. Každý, kdo chtěl, měl možnost si ty informace zjistit,“ upozornil.

Představitelé města jsou přesvědčeni, že obchvat v novém územním plánu být musí – přestože málokdo věří, že stavba skutečně začne. „Magistrát za naše peníze otevírá cestu betonářské lobby, která je v Ústeckém kraji velmi mocná, a pozemkovým spekulantům,“ zdůraznil Jiří Král z dom-obrany.

Územní plán i s obchvatem zastupitelstvo nejspíš schválí občanům navzdory. Může to být paradox, protože plány na stavbu obchvatu se nelíbí ani části koaličních zastupitelů. Ti se ale přesto chystají pro plán hlasovat. „Nechceme zdržovat uzemní plán o půl roku nebo o rok, protože je potřeba. Ale budeme se o tom velmi vážně bavit,“ shrnul radní Arno Fišera. Lidé z Bukovské dom-obrany přesto věří, že zastupitelé jejich námitky uznají. Když ne, budou se s městem soudit.