V Dobřanech otevřou největší české samočisticí koupaliště

Dobřany – Řada obcí v Plzeňském kraji řeší nevyhovující podmínky pro koupání nebo úplnou absenci koupališť. Hned na několika místech se proto rozhodli problém řešit takzvaným koupacím biotopem, což je koupaliště, ve kterém není třeba používat žádné chemikálie. Místo toho vodu čistí rostliny. Nejdál v projektu jsou v Dobřanech, koupaliště se zde oficiálně otevře 30. června.

Městečko na jihu Plzeňského kraje se vzhledem k výhodné poloze neustále rozrůstá a nyní již čítá na 6 000 obyvatel. Když místní uvažovali o výstavbě důstojného místa pro koupání, které podle svých slov již desítky let potřebovali, rozhodli se pro technologii koupacího biotopu.

Nový systém čištění spočívá v lagunách, které jsou zasazeny do okolního terénu a jsou v nich vysazeny speciální rostliny. Voda se přes čerpadlo z koupacího prostoru dostává do lagun, kde pomocí přírodních procesů dochází k přirozenému zbavení nečistot.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Zřizovatelé koupaliště si libují, že toto rostlinné čištění vody je provozně mnohem výhodnější než způsob využívající chemické prostředky. Klasické bazény totiž spotřebovávají mnohem více elektřiny, zatímco ty nové prý pracují v podstatě zadarmo.

Spokojeni mohou být i návštěvníci. Jelikož pročištěná voda cirkuluje v celém sytému, je zde teplota vody na rozdíl od kachlíčkových nádrží o dva až tři stupně teplejší. Koupající prý také ocení, že voda je více voňavá, není cítit po hlavní přísadě ostatních koupališť – chloru.

Koupaliště zřídí také okolní obce

Zejména ekonomické argumenty přesvědčily také starosty dalších západočeských měst. Projekty už mají ve Stodě, v Horní Bříze a v nejbližších letech ho chtějí realizovat také v Blovicích. „Je to zřejmě jediný systém, který zajistí, aby město nebylo zatíženo vysokými náklady na údržbu vody,“ tvrdí starosta Horní Břízy Vojtěch Šedivec. V celé České republice jsou veřejné koupací biotopy zatím jen dva na Moravě. Ten třetí, dobřanský, je největší a navíc má i obrovskou výhodu ve vybavenosti okolí.

  • Vodu v koupališti čistí rostliny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2653/265287.jpg
  • Čisticí laguna v Dobřanech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2653/265291.jpg