Podmínka pro policistu za okradení mrtvého při službě

Pardubice – Pardubický okresní soud dnes vynesl rozsudek nad policistou, který podle obžaloby okradl oběť dopravní nehody, sebrat jí měl mobilní telefon. Alois Čapek, který podle nadřízených patřil k příkladným a spolehlivým pracovníkům a po 19 let ve službě neměl jediný problém, dostal za svůj čin tříletou podmínku. Rozsudek zatím není pravomocný.

Loni v červenci vyjel Alois Čapek vyšetřovat dopravní nehodu u Ostřešan na Pardubicku. Při nehodě zemřel mladý řidič, podle soudu pak policista z vraku auta ukradl mobilní telefon za dva a půl tisíce korun. „Došlo při služebním zákroku policisty k okradení mrtvého člověka,“ zhodnotil situaci státní zástupce Pavel Khail.

Policista si do telefonu vložil SIM kartu jen několik hodin po tragické nehodě, což potvrdil i operátor. O několik dní později už Alois Čapek na ukradený telefon fotografoval svatbu svého bratra. Pro soud šlo o stěžejní důkazy. „Bylo prokázáno, že obžalovaný měl předmětný mobilní telefon v držení již ve večerních hodinách dne, kdy došlo k dopravní nehodě,“ uvedl soudce Jan Šlosar.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Okresní soud potrestal policistu tříletou podmínkou za zneužití pravomoci úřední osoby. Čapek se brání tím, že telefon koupil. Svoji vinu odmítá, k případu se nechce vyjadřovat. Jeho obhájce se na místě odvolal, rozsudek tak není pravomocný. Až do pravomocného rozhodnutí zůstane dopravní policista Alois Čapek mimo službu. „Odvolali jsme se, další informace už poskytovat nebudeme,“ říká obhájce Aleš Komárek.