O místa stevardů ve vlacích RegioJet byl obrovský zájem

Ostrava - Stevardy pro vlaky, které od září začnou jezdit mezi Ostravou a Prahou, vybírala společnost RegioJet. Na konkurz do Ostravy pozvala šedesát zájemců. Přihlásilo se jich ale několik set. Tak velký je zájem o práci ve žlutých vlacích, které ještě letos začnou konkurovat Českým drahám.

Obvyklé vstupní pohovory, ale i písemné úkoly a týmové hry - to všechno museli absolvovat budoucí stevardi, kteří začnou doprovázet vlaky společnosti RegioJet patřící Student Agency. Stevardi se mají ve vlacích RegioJet starat o pohodlí cestujících i čistotu vagonů. Budou poskytovat informace, podávat občerstvení, pomáhat se zavazadly. Podobnou službu začaly od února v několika vybraných vlacích poskytovat České dráhy. Pro tuto profesi se tam vžil název vlakušky. „Vlakušky jsou lidmi vnímány velmi pozitivně, nemáme na ně žádné stížnosti, naopak se o nich cestující vyjadřují velmi pochvalně. Zatím fungují v osmi vlacích, ale hodláme tyto služby rozšířit,“ uvedl mluvčí ČD Radek Joklík.

„Jsme rádi, že se České dráhy inspirovaly Student Agency a koncept stevardek převzaly, ať už z našich autobusů nebo z toho, jak jsme prezentovali přípravy tohoto projektu. Je to logické, zákazník potřebuje určitý servis,“ vyjádřil se mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj. Zaměstnanci personálního útvaru společnosti RegioJet se chystají informace z výběrového řízení důkladně vyhodnotit. Jeho účastníci se tak dozvědí, jak dopadli, až v první polovině července.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)