Ve Stříteži se slimákům nedaří

Střítež u Jihlavy – Unikátní metodu hubení slimáků, vyzkoušenou ve Stříteži u Jihlavy, úspěšně využívá stále víc zahrádkářů. Unikátní metoda už se loni dostala do hlavních vysílacích časů televize a otiskly ji také časopisy pro zahrádkáře.

Zahrádkář Ivan Beran pro boj se slimáky využívá biologický přípravek s hlísticemi. Protože jeho celoplošná aplikace by byla neúnosně drahá, využívá přirozeného kanibalismu slimáků. Radí po ránu nebo po dešti škůdce nasbírat, zahubit je roztokem a mrtvoly zpátky rozmístit po zahradě. Pak se naráz v krátké době nakazí a zemřou stovky dalších jedinců. „Hlístice je cizopasník, který napadá dýchací ústrojí. Jeho soukmenovci ho sežerou a znova se tím nakazí. Je to jako lavina,“ prohlašoval již v červenci loňského roku iniciátor společného hubení slimáků Ivan Beran ze Stříteže u Jihlavy.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Pan Beran loni v létě prostředek několikrát zdarma rozdával všem obyvatelům Stříteže, aby se mu na zahradu slimáci nevraceli ze sousedství. Zájem byl velký a kýžený účinek se dostavil. „Rozhodně úbytek byl a v současné době je, podle informací obyvatel, i letos slimáků míň,“ potvrdil starosta obce Pavel Koudela (nestr.) a Ivan Beran žertuje: „Už jich není tolik. Když já jsem se dostal z 2 000 na maximálně 80, je to celkem legrace.“ Unikátní metoda Ivana Berana se loni dostala do hlavních vysílacích časů televize a jeho rady otiskly také časopisy pro zahrádkáře. „Odevšad sem jezdili, ohlasy byly výborné. Chválili to a byli šťastní, že se alespoň něco dělá,“ dodal iniciátor společného hubení slimáků.

Po loňském úspěšném boji se slimáky má pan Beran ze Stříteže další nápady. Letos se mu například podařilo bez chemie vyzrát na mšice. Jednoduchý nápad s vodním postřikem šíří dál mezi sousedy a je přesvědčen, že i tohoto škůdce ve Stříteži porazí.