Údajný tyran z Holešova odešel od soudu bez trestu

Zlín - U krajského soudu ve Zlíně dnes skončil proces se čtyřiačtyřicetiletým mužem z Holešova, který je obviněn z týrání čtyř dětí a družky. Skončil však úplně opačně, než by se dalo předpokládat. Všechny oběti totiž u soudu otočily a svá obvinění z policejního protokolu popřely. Státnímu zástupci tedy nezbylo než navrhnout, aby byl případ uzavřen bez výsledku. Soudce tak musel rozhodnout, že nelze týrání v rodině prokázat, a tak předal celou záležitost přestupkové komisi v místě bydliště.

Za opakované bití ženy, vyhrožování smrtí nejen jí, ale i dětem hrozilo pachateli pět až dvanáct let vězení. Ten svoji vinu od samého počátku popíral, což mu nakonec u soudu potvrdila i údajně týraná družka a její starší děti. Družka například tvrdila, že byla k výpovědi proti němu donucena. „Na policii jsem neřekla pravdu, poradila mi to sestra. Ona dávala trestní oznámení a chtěla, abych to potvrdila. Bála jsem se, že když to neudělám, vezmou mi děti.“

Přes upozornění státního zástupce, že musí vypovídat pravdu, ale i osmnáctiletá nevlastní dcera vypovídala u soudu ve prospěch obžalovaného muže. „Lhala jsem, všechno jsem si vymyslela. Máme vztah jako dcera a otec. Neublížil mi, sourozencům taky ne. S taťkou byla vždycky sranda. K tomu, co jsem o něm vykládala, mě donutila sociální pracovnice, která ho nesnáší. Taky mě zdeptala paní na policii.“ Stejně vypovídala i patnáctiletá dcera, která prohlásila, že si vše vymyslela, aby se svému nevlastnímu otci pomstila. „Choval se k nám vždycky pěkně. Původně jsem lhala, abych se otci pomstila, protože mě nechtěl pouštět s kamarády ven.“

Případ se dostal na veřejnost udáním sestry družky, které si žena i její děti na mužovo zacházení stěžovaly. I ona byla při minulém jednání soudu, a výpovědi svých příbuzných sledovala. „Sestra a děti teď změnily výpověď proto, aby otec nešel do vězení,“ prohlásila a dodala, že si jinak náhlou změnu neumí vysvětlit.

Podle obžaloby ale čtyřiačtyřicetiletý muž svou družku v letech 2007 - 2010 opakovaně bil, vyhrožoval jí nožem, smrtí i tím, že ublíží dětem. Své blízké týral především psychicky. Urážel je a ponižoval, vyhrožoval brutálním mučením a zabitím. Detailně jim popisoval, jak jim usekne prsty, podřeže je, stáhne z kůže. Starší z chlapců, který je obžalovaného nevlastním synem, dokonce přivedlo týrání až do psychiatrické léčebny. Podle znalců to některé děti - především pak právě desetiletý chlapec - odnesly úzkostnými, depresivními stavy, sebevražednými sklony, bolestmi hlavy, pomočováním. „Bude zřejmě trvat roky, než se z toho psychicky dostanou. Mohou se přitom ke svému okolí samy chovat agresivně,“ popsal znalecký posudek.