Pomůžou na Šluknovsku romské hlídky? V Děčíně se osvědčily

Děčín - Napjatou situaci ve Šluknovském výběžku by mohly uklidnit speciální romské hlídky. Ty úspěšně fungují v nedalekém Děčíně a místní strážníci si jejich pomoc chválí. „Jsou to vybraní zástupci romské komunity, kteří disponují dostatečnou občanskou autoritou a jsou příkladem pro ostatní Romy,“ vysvětluje zástupce ředitele děčínské městské policie Tomáš Pavlík. Své zkušenosti teď děčínští strážníci nabízejí i starostům měst, která mají problémy s rostoucí romskou komunitou.

Romské hlídky fungují např. na děčínském sídlišti Boletice, dříve tam prý býval nepořádek a lidé se v noci báli vycházet ven. Teď je ale na sídlišti klidněji, počet stížností na hluk nebo nepořádek klesl na třetinu. „Oni sami přišli s tím, že jim vadí, že na ně většinová společnost nenahlíží dobře. A že si uvědomují, že jsou toho sami příčinou,“ podotkl ředitel městské policie v Děčíně Marcel Horák. Podle speciálního asistenta prevence kriminality Milana Horváta už si Romové na sídlišti nedovolí to, co dříve. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Děčínští strážníci teď nabízejí své zkušenosti i starostům ze Šluknovska, včetně rad, jak podobné hlídky zřídit i jinde a jak získat dotaci pro jejich fungování. A ve Varnsdorfu nebo Rumburku podobnou pomoc vítají: „V tuto chvíli už není čas vymýšlet něco nového, použijeme vše, co už funguje a co je osvědčené,“ uvedla mluvčí Varnsdorfu Romana Macová. 

Napětí mezi starousedlíky a rostoucí problémovou komunitou ve Šluknovském výběžku totiž zatím nepolevuje. Třeba ve Varnsdorfu je na pátek ohlášená další demonstrace proti nepřizpůsobivým občanům.