ČEZ zaplatil za svoji svévoli

Olešnice v Orlických horách – Bez vědomí a bez souhlasu majitelky pozemku pokáceli technici ČEZu vzrostlý smrk u chaty v chráněném území Orlických hor. Na stížnost nijak nereagovali. Avšak poté, co se o případ začala zajímat Česká televize, za majitelkou přijeli zástupci firmy, omluvili se jí a strom zaplatili.

Když přijela paní Pichová z Náchoda na svou chatu v Olešnici v Orlických horách, zůstala jako omráčená. Smrk rostoucí na jejím pozemku poblíž elektrického vedení ležel pokácený a rozpůlený. Plot byl poškozený. „Od místních lidí jsem se dozvěděla, že to je práce ČEZu. Nikdo se mě neptal, nikdo mi nedal nic vědět, souhlas neměli. Člověk by čekal, že to s ním budou projednávat. Máte pocit, že jste v Jiříkově vidění,“ uvedla Eva Pichová.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Paní Pichová si stěžovala, ale nikdo ze zaměstnanců energetické firmy jí neodpověděl. „Naše firma dostala mylnou informaci od souseda paní Pichové, který řekl, že ten strom je na jeho pozemku a že ho můžeme pokácet,“ namítla mluvčí společnosti ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Když se začal reportér ČT o zásah zajímat v ČEZu, u paní Pichové se okamžitě objevili zástupci energetiků. Za postup se omluvili a za pokácený smrk jí zaplatili 6 000 korun v hotovosti. A o případu nemluvte, prosili paní Pichovou. „Já už jsem tam předtím nechávala stromy zkracovat, snižovat. Kdyby mi to předem oznámili, tak by se to provedlo stejným způsobem. Určitě se to nemuselo řešit tak, že se pokácel vzrostlý zdravý strom,“ ujistila Eva Pichová a Šárka Beránková dodala: „Vlastník pozemků je zodpovědný za to, aby pod vedením bylo ochranné pásmo, které zajišťuje spolehlivost dodávky a brání i úrazům elektrickou energií. Ochranné pásmo je sedm až deset metrů.“

Nebát se ozvat, když se člověk cítí být v právu, shrnula poučení z příběhu paní Pichová.