Do stratosféry se vypravila první česká amatérská sonda

Číhošť (Ledečsko) - Do stratosféry na hranici vesmíru se v sobotu vypravila první česká amatérská sonda nazvaná Fénix. Z pořízených unikátních záběrů okraje naší planety a vesmírné tmy chtějí organizátoři sestříhat dokumentární film.

V sobotu v devět hodin ráno v samém středu České republiky v obci Číhošť vrcholily přípravy na vypuštění první české amatérské sondy do stratosféry. Sonda vybavená kamerami, odolnými proti silnému mrazu a padákem byla vypuštěna za pomocí nosného balónu napumpovaného heliem do výše přibližně třiceti kilometrů. Tam by měla podle Tomáše Černohouse, předsedy občanského sdružení No:mad, která vypuštění sondy zaštiťuje, udělat záběry modrého obalu země a tmy vesmíru, která obklopuje zemi.

Projekt zorganizovali mladí fandové vědy z okolí východočeského Žamberka. Pro start se ale rozhodli raději ve vnitrozemí. Nesmíme narušit hranice cizího státu, takže než abychom vyjednávali nějaké povolení v Polsku, tak jsme zvolili střed ČR, říká místopředseda sdružení Michal Prokopec.

Podle meteorologické předpovědi a počítačových výpočtů sonda měla asi za 3 hodiny dopadnout přibližně6 0 kmjihovýchodně od místa vypuštění. Nakonec se ukázalo, že výpočty byly přesné a sonda dopadla na pole u obce Netín nedaleko Velkého Meziříčí.

Unikátní záběry stratosféry se ale zatím nepodařilo dostat do počítače. Je totiž možné, že vlivem velkých změn tlaku vzduchu a teplotním rozdílům nemusely kamery natočit vše. Celý průběh i závěry pokusu zveřejní organizátoři na svých internetových stránkách.