Ve Varech zdraží nájemné, v Chebu zlevní

Karlovy Vary – V Karlových Varech čeká nájemníky městských bytů od nového roku zdražení. Radnice plánuje zvýšit nájem na dvojnásobek, z dosavadních 18 na 37 korun za metr čtverečný. Chce tím pokračovat v postupné deregulaci nájemného. Naopak snižování cen plánují v Chebu, kde jsou problémy s obsazením bytů.

Podle karlovarského primátora Petra Kulhánka (KOA) město dosud naplno nevyužilo možnosti deregulace nájmů. Teď už je ale nutné ceny postupně přiblížit těm tržním. „Proto jsme přistoupili ke zvýšení nájemného nikoliv v té maximální výši, kterou nám umožňuje legislativa, ale pouze ve výši, která by měla být tím postupným zvyšováním,“ uvedl primátor. Karlovy Vary vlastní už jen několik stovek bytů. Výše nájemného se v nich naposledy měnila v roce 2007. Podle odborníků na reality je plánované zdražení krok velmi vstřícný.

Naopak levnějšího nájmu se dočkají lidé v Chebu. Město má potíže s pronájmy městských bytů. Hlavně ty větší okolo náměstí nedokáže obsadit. Radní proto rozhodli, že nájemné, které je teď v průměru 45 korun za metr čtverečný, sníží. „Cheb je velice hezké město, co se týče kupní síly, tak je rozhodně srovnatelné s Karlovými Vary, čili dost dobře nechápu krok chebské radnice,“ nechal se slyšet realitní analytik Ivan Žikeš. Podle starosty Chebu ale město zároveň zpřísní pravidla na přidělování bytů. Bude chtít dopředu tříměsíční kauci a upřednostní zájemce s pravidelným příjmem.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)