Lidé v Nových Kopistech nechtějí platit kanalizaci

Terezín – Lidé z Nových Kopist se bouří proti rozhodnutí radnice v Terezíně, pod kterou spadají. Mají totiž zaplatit přípojky od svých domů k nové kanalizaci. Radnice se hájí, že sama dá dohromady svůj povinný podíl z pětačtyřicetimilionové dotace, kterou na kanalizaci město dostalo od státu, jen obtížně. Lidem vadí, že mají platit za chyby města a poukazují na předchozí nepovedenou akci.

Viníkem je golf, přesněji nové hřiště u Terezína. Kvůli němu chybějí terezínské radnici peníze na to, aby celou kanalizaci v Nových Kopistech zaplatila sama. „My na to prostě nemáme,“ uvedla místostarostka města Hana Rožcová (nez.). Radnice má dluhy, protože musí kvůli chybám vracet dvanáctimilionovou dotaci, kterou na hřiště dostala. Proto chce, aby lidé z Kopist na kanalizaci přispěli. Podle zákona to udělat může. „Mají platit lidé, ale je tam taková obezlička, že když obec bude mít, zaplatit může,“ potvrdila starostka Růžena Čechová (nez.). „Tento dovětek je dost podstatný a my na tom stavíme,“ namítá zástupce obyvatel obce Nové Kopisty Arnošt Vítek a jeho soused Vladimír Pech doplnil: „Je tam možnost, aby to město zaplatilo a my to chceme.“ A Arnošt Vítek uzavřel: „Nebo jsme snad občany druhé kategorie?“ Nová kanalizační síť v obci by měla mít sto dvacet sedm přípojek, devadesát majitelů rodinných domků už ale podepsalo, že desetitisíce ze svého za ně platit nebudou.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

V případě, že se většina lidí odmítne ke kanalizaci připojit, bude mít terezínská radnice ještě větší problém. Dotace na kanalizaci může být výrazně zkrácena a město navíc zaplatí pokutu. „Pak nám hrozí důsledky, které nechci ani domýšlet,“ podtrhla místostarostka Rožcová.

Terezínská radnice je v pasti. I když golfové hřiště prodá, nebudou jí utržené peníze stačit ani na pokrytí dluhů za něj. Prostředky pro Nové Kopisty tak může získat pouze prodejem svého majetku. Pak ale budou křičet lidé v dalších spádových obcích.