Pardubická primátorka chtěla úplatek, tvrdí podnikatel

Pardubice – Podnikatel Petr Vašíček tvrdí, že po něm pardubická primátorka Štěpánka Fraňková a její náměstek Jiří Rozinek chtěli úplatek. Oba politici svou zkorumpovanost odmítají. Prohlášení přišlo v době, kdy se podnikatel s městem dohaduje o budoucnost společenského a výstavního centra Ideon. Vašíček ho dostal do 99letého pronájmu, s radnicí se pře o možný odprodej, opravy nebo zrušení nájemní smlouvy. Podnikatel o údajné korupci hovořil pouze s médii, navíc s ročním odstupem. Policii neinformoval.

Podle Petra Vašíčka zazněla žádost o 600tisícový úplatek už před rokem, kdy s ním Štěpánka Fraňková – tehdy náměstkyně primátora – a Jiří Rozinek jednali o možném odkoupení Ideonu. „Bylo mi řečeno, že mi nevyjdou vstříc, protože jim neplatím,“ uvedl Vašíček. Dnešní náměstek prý navrhl, aby se kupní cena zvýšila z 18,4 milionu na 19 milionů. Rozdíl měl zamířit do kapes politiků.

Primátorka Fraňková ale jednoznačně popřela, že by takový rozhovor s Vašíčkem někdy vedla. „Pan Vašíček lže, nikdy jsem ho nežádala o to, co deklaroval. Je to více než směšné,“ řekla primátorka. Zdůraznila, že se v minulém volebním období nestarala o majetkové záležitosti města.

Ještě příkřeji zareagoval na Vašíčkovo tvrzení náměstek Rozinek. „Ten člověk musí být psychopat, je to pro mne šokující. Nikdy jsem s ním nejednal,“ uvedl.

Na osudu centra Ideon se vedení Pardubic už dlouho nemůže shodnout. Naposled o něm zastupitelé jednali na jaře, zvažovali, zda ho prodají, budou požadovat vypovězení smlouvy platné až do roku 2093 – soud by ji však podle některých mohl prohlásit za smlouvu na dobu neurčitou – nebo nebudou dělat nic. Nedohodli se však, trvá tak nejistota, která podle jeho slov nevyhovuje ani nájemci Vašíčkovi. Ten tvrdí, že mu město „hází klacky pod nohy“ – nestará se o opravy, současně ale Vašíčkovi zakázalo objekt zateplit, ačkoli na rekonstrukci získal státní dotaci. Podnikatel teď připravuje žalobu na znehodnocení investice nájemce. Chce ji podat v říjnu, pokud se do té doby s městem nedohodne.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)