Obchvatu u Kostelce nad Černými lesy brání vlastníci pozemků

Kostelec nad Černými lesy - Kostelec nad Černými lesy dlouhodobě trápí hustá doprava, zejména velké množství kamionů. Středočeský kraj slíbil, že vybuduje obchvat. Na ten obyvatelé města čekají už deset let. Narazil však na problém. Obyvatelé oblastí, přes které by měl obchvat vést, totiž odmítají svoje pozemky prodat.

Centrem Kostelce nad Černými lesy projede denně 1200 nákladních aut, poničená silnice se musí několikrát do roka opravovat. Lidé si stěžují především na hluk. „Je to nepřetržitý rámus, kolikrát člověk neslyší ani telefon,“ stěžuje si obyvatelka. 

Obyvatelé chtějí obchvat už několik let, nyní je na stole konkrétní smlouva. Výstavbu obchvatu by měl zaplatit Středočeský kraj. Už na ni vyčlenil 80 milionů. Úkolem města teď je vykoupit potřebné pozemky a připravit projekt. S tím však bude problém. Podle územního plánu má totiž trasa obchvatu vést přes osadu Svatbín. Část místních obyvatel zde obchvat odmítá a o směně pozemků nechce slyšet. „My si myslíme, že tento obchvat by měl být dál, aby zde nebyl hluk, nebylo narušeno životní prostředí,“ říká obyvatel Svatbína. „Nabízíme jim výhodnou směnu, ale oni se bojí hluku a smogu a já nevím, čeho všeho. Prokázali jsme ale odbornou firmou, že nic takového nehrozí,“ říká starosta Kostelce Jan Svatoš.

O stavbě obchvatu se bude jednat na čtvrtečním zastupitelstvu. Město chce s obyvateli dohodnout přijatelný kompromis. Starosta ale zároveň dodává, že pokud se nedomluví, začne vyvlastňovací řízení.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)