Organizace pro zrakově postižené oslavila výročí s páskou na očích

České Budějovice – Velké finanční problémy má organizace pro nevidomé a slabozraké Tyfloservis. Na provoz jí letos chybí víc než 4 miliony korun. Je tedy otázkou, kolik z dvanácti poboček zůstane v provozu i příští rok. Tyfloservis dnes oslavil dvacáté výročí a pro veřejnost uspořádal den otevřených očí.

Návštěvníci si mohli zahrát Člověče nezlob se, projít se s bílou holí, uvařit si vodu v rychlovarné konvici nebo si něco napsat na stroji – to vše s černými klapkami na očích. Mohli si tak prakticky vyzkoušet, jak vypadá svět bez světla. Tyfloservis lidem, u nichž je handicap realitou, asistuje při důležitých životních situacích. „Za klienty jezdíme, učíme je samostatnosti, ať už třeba při orientaci v okolí jejich bytu, nebo při vyřizování věcí na úřadě,“ popsala vedoucí českobudějovické pobočky Hana Jiroušková.

Už 5 let se učí žít s bílou holí v Českých Budějovicích také paní Marie Mrázová. Největší problémy se podle ní vyskytují v dopravě. I když město má jako jediné službu zvukové navigace na zastávkách městských autobusů, bohužel často nefunguje. Podle mluvčího dopravních podniků jihočeské metropole Radka Filipa pracuje zařízení na principu radiových vln, a proto může dojít i k jeho rušení. Právě odbourávání podobných bariér patří mezi cíle Tyfloservisu. Jeho budoucnost je ale kvůli finanční situaci ve hvězdách.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)