Majitelé Kyselky dají na obnovu až 400 milionů

Kyselka (Karlovarsko) - Společnosti Karlovarské minerální vody (KMV) a C. T. S. Duo, které vlastní památkově chráněné objekty v bývalých lázních Kyselka, chtějí vydat na jejich záchranu až 400 milionů korun. Projekt v podobě koncepční studie počítá s novým využitím u každé z obnovených budov. Plán se týká tří až čtyř objektů ze zhruba 22 budov, které v Kyselce zůstaly.

Pro financování obnovy části památkových objektů mají KMV prý podporu ministerstva kultury. Budovy ve vlastnictví C. T. S. Duo mají být opraveny za peníze této firmy s podporou KMV. Generální ředitel KMV Alessandro Pasquale poznamenal, že společnost bude také jednat o možném úvěru s některou z bank. „Projekt konzultujeme s ministerstvem kultury a doufám, že stejnou podporu získáme i u výkonných orgánů památkové péče. Jejich souhlas je nezbytný pro další kroky,“ konstatoval.

V Mattoniho vile, která patří k nejvýznamnějším památkám v Kyselce, by měl vzniknout hotel. Projekt počítá i s rekonstrukcí kolonády, na níž by mohl vyrůst kongresový sál nebo výstavní prostory. Obnovena bude i rohová věž u Jindřichova dvora, kde vyvěrá obnovený minerální pramen, upřesnil záměry na obnovu památek Petr Dostál, předseda představenstva společnosti C. T. S. Duo. „Chystají se i rozsáhlé parkové úpravy, které nahradí řadu domů stojících u hlavní silnice v obci,“ uvedl Dostál.

Václav Klaus na návštěvě Kyselky
Zdroj: ČT24

Projekt revitalizace území v Kyselce počítá také s opravami objektů KMV. V pavilonu Löschner, který za Mattoniho časů fungoval jako plnírna lahví, má být muzeum právě značky Mattoni. Vedle muzea KMV počítají i s opravou obytného domu Stalburg. Do areálu závodu se začlení budovy, které sloužily jako kanceláře pro továrnu, podotkl Pasquale. „Lázně v Kyselce už 20 let nefungují. Útoky některých zájmových skupin, že je chceme zničit, jsou proto iracionální,“ prohlásil.

Koncepce revitalizace území v Kyselce vznikla v projekčním ateliéru Medika. Nyní chystá projektovou dokumentaci pro prezentaci prvotní studie orgánům památkové péče. Podle jednatele Mediky Zdeňka Havliny je návrh kompromisním, ale reálným řešením, jak cenné objekty zachránit. Značnou část objektů ovšem čeká podle projektu demolice, protože míra jejich poškození je velká. „Řada vizí z počátku dění v Kyselce, třeba vznik jakéhosi českého Las Vegas, byla naprosto nereálná,“ uvedl Havlina.