Poslanecká sněmovna řešila ostravské laguny

Ostrava - Ostravské laguny zapáchají a obtěžují obyvatele města. Premiér Petr Nečas se v Poslanecké sněmovně pokusil najít odpověď na otázku, kdo za to může. Neúspěšně. Největší ekologická zátěž bude trápit Ostravany ještě několik dalších let. A to se nelíbí vedení města. Podle něj trvá likvidace ekologické zátěže příliš dlouho, premiérovi Petru Nečasovi proto zaslalo dopis, ve kterém vyzývá vládu k rychlejšímu řešení celého problému.

Zápach z největší ekologické zátěže v České republice obtěžuje obyvatele moravskoslezské metropole už několik let. A podle premiéra Petra Nečase za to mohou sociální demokraté. „Kdo podepsal takhle hloupě udělanou smlouvu? Ministerstvo financí, zodpovědnost tedy jednoznačně nese tehdejší ministr financí a ten se jmenuje Bohuslav Sobotka,“ poukazuje Nečas.

„Já bych doporučil panu premiérovi, ať se seznámí s touto kauzou, ať se podívá, kdo tu zakázku zadával. Tu zakázku zadával státní podnik Diamo a ten státní podnik má stále stejného ředitele, jako v té době,“ brání se Bohuslav Sobotka.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Sanace a likvidace lagun byla jako státní zakázka vysoutěžena státním podnikem Diamo v roce 2004. Jeho vedení vnímá útok Bohuslava Sobotky jako bezpředmětný. „U pana Sobotky je jednoznačně vidět neznalost celého problému, protože zakázka byla vysoutěžena v roce 2004 a od té doby je vše pod přísnou kontrolou nejen státního podniku Diamo, ale i ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva financí a životního prostředí,“ argumentuje ředitel s.p. Diamo Jiří Jež.

Podtrženo a sečteno - laguny smrdí. A v posledních dnech stále více. Stížnosti občanů se podle České inspekce životního prostředí zněkolikanásobily. Státní podnik Diamo tvrdí, že tekuté kaly vyveze z lagun do konce tohoto roku. Kompletní vyčištění celého území bude ale trvat až do roku 2018, což se nelíbí vedení města Ostravy. To žádá, aby byl problém řešen mnohem rychleji.