Pavel Wonka bude posmrtně čestným Královéhradečanem

Hradec Králové – Disident Pavel Wonka se posmrtně stane občanem Hradce Králové, v jehož věznici zemřel. Poslal ho tam komunistický režim, jehož posledním mrtvým politickým vězněm se stal. Zahynul v roce 1988 v královéhradecké věznici za okolností dosud neozřejmených. O udělení čestného občanství rozhodlo městské zastupitelstvo.

Pro udělení čestného občanství Wonkovi hlasovalo 27 zastupitelů z celkového počtu 34, ostatní se zdrželi, byli proti či nehlasovali. Návrh na udělení čestného občanství adresoval hradeckým radním emigrant žijící v zahraničí.

Pavel Wonka je známým hrdinou východních Čech, kde se postavil komunistickému režimu. Ten Wonkowi od dětství komplikoval život. Protože pocházel z česko-německého manželství, nesměl studovat na vysoké škole, když tuto skutečnost kritizoval, přišly další ústrky. V 80. letech byl třikrát vězněn, poslední pobyt za mřížemi se mu stal osudný.

Královéhradečtí zastupitelé na svém jednání upozornili především na Wonkowu významnou politickou činnost. „Ukázal, že volby v bývalém Československu byly jen fraškou,“ řekla zastupitelka Lenka Jaklová. Pavel Wonka se v roce 1986 dovolával možnosti kandidovat ve volbách. Byl přesvědčen, že mu to ústava umožňuje, úřady však jeho kandidaturu nepřijaly. Po volbách byl zatčen a uvězněn.

Po disidentovi, který se narodil ve Vrchlabí, už je pojmenována ulice v Hradci Králové, Praze a dalších třech městech a most v Pardubicích. Na bývalém sídle královéhradeckého krajského úřadu má také pamětní desku.