Poříční policie pomáhá památkářům i kriminálce

Praha – Klid na Vltavě střeží od roku 1941 pražská poříční policie. Oddělení patří k nejstarším ve městě i celé zemi, dvacet jeho členů spravuje 33 kilometrů řeky. Náplň jejich práce je velmi rozmanitá, a tak poříční policie spolupracuje na jedné straně s kolegy z kriminálky při pátrání po zmizelých lidech, na druhé straně s památkáři při hledání zatopených architektonických skvostů.

Na vltavských vlnách je policie neustále a pomáhá při mnoha příležitostech. Byla na místě, když památkáři pátrali po zbytcích Juditina mostu, když do řeky popadala osobní auta jedoucí po nábřeží i při neúspěšném hledání devítileté Anny Janatkové. Současně dělají poříční policisté na Vltavě to, co jejich kolegové z dopravní policie v ulicích města. „I na motorové čluny musí mít člověk oprávnění. Kontrolujeme způsobilost, kontrolujeme doklady,“ shrnul vedoucí oddělení Jindřich Kment.

Pražská poříční policie vznikla za protektorátu, 30. září 1941. Zprvu měla 25 mužů, kteří se po Vltavě plavili všelijak – na motorových člunech, ale i na pramicích. Dnes je oddělení trochu menší. Má celkem dvacet členů, osm z nich jsou potápěči. Lidé, kteří v oddělení slouží, mají vodu rádi a už před nástupem k poříční policii s ní byli spjati. Stejně jako v počátcích však neslouží ani nyní na řece žádná žena. „Chtěly by k nám jít sloužit, ale většinou z toho couvnou, protože je to práce trochu špinavá,“ vysvětlil Jindřich Kment.

Pražská poříční policie dohlíží na 33 kilometrů Vltavy – od vranské přehrady do Roztok. K dispozici má pět člunů a vybavení za třicet milionů. Její služebna se už čtyřikrát stěhovala, v roce 2002 oddělení o svou tehdejší základnu přišlo, když ji zaplavila velká voda. Od té doby policisti sídlí na Veslařském ostrově.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)