Veselý Kopec provoněly pochoutky z brambor

Veselý Kopec - Ve skanzenu Vysočina na Veselém Kopci u Hlinska měli dnes bramborovou sobotu. Návštěvníkům tu představili tradice lidového pěstování brambor spojené s gastronomií, ale i nové odrůdy brambor pěstované v současnosti.

Ve skanzenu na Veselém Kopci připomínají bramborové tradice právě v době sklizně této typické plodiny vrchoviny. Ilona Vojancová ze skanzenu připomíná: „Od konce 18. století se brambory staly nedílnou součástí lidového jídelníčku.“ 

Ve skanzenu proto sbírají historické recepty, jak brambory připravit či co z nich uvařit nebo upéci. V chalupách tak bylo dnes i navařeno. Návštěvníci mohli ochutnat například krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky, lepenici a další pochoutky. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Děti i jejich rodiče si mohli v dílně vyzkoušet, jak se v minulosti vyráběli z brambor hračky. Nechyběl ani ohníček a pečené brambory. 

O bramborové sobotě se návštěvníci skanzenu také od šlechtitelů dověděli, na co se různé odrůdy hodí nejlépe a jak brambory správně uskladnit. Letošní úroda brambor je podle pěstitelů nadprůměrná. Jenže hlízy jsou příliš velké a mohly by se tak rychleji kazit. 

Jak se říká bramborám na Vysočině? 

Erteple, kobzole, ale také zemčata nebo koroptve motykou střílené