Burza v Karlových Varech opět vyvolává diskuze

Karlovy Vary – Karlovarský magistrát musí opět řešit vetešnickou burzu na lehkoatletickém stadionu AC Start. Nedělní prodej je mezi částí obyvatel velmi oblíbený, méně se však líbí lidem, kteří bydlí v okolí. Minulé vedení města burzy zakázalo, současné je zase povolilo. Problémy řeší důsledným uplatňováním městského tržního řádu.

Na nedělní burzy se naučili jezdit prodejci i nakupující ze širokého okolí. Je tu možné dostat téměř všechno od plyšového medvídka až po ojeté pneumatiky. O legálním původu některého zboží lze mít pochybnosti. Od 7. srpna jsou pravidelnými účastníky burzy strážníci Městské policie, úředníci živnostenského i dalších kontrolních úřadů.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Při kontrolách se dbá hlavně na dodržování tržního řádu. Vychází se také ze stížností. „Od prodávání ze země, parkování na tartanu, využívání veřejných komunikací jako prodejních ploch až po závěrečný úklid po burze. To všechno kontrolujeme,“ uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. „Platíme tady takové peníze, je to katastrofa!“ nejsou spokojeni někteří z prodejců. „Městská policie ve své gesci udělila zatím 62 pokut, přitom téměř polovinu z nich hned při první kontrole. Ukazuje se tedy, že většina trhovců se velice rychle zorientovala. Obecní živnostenský úřad udělil 8 pokut,“ dodal Jan Kopál.

AC Start částečně financuje z nájemného od prodejců činnost svých lehkých atletů.