Slováci demonstrovali na hranicích kvůli politice vlády

Praha - Slovenští odboráři dnes na šesti hraničních přechodech se sousedními zeměmi uspořádali krátký protest proti politice vlády. Na rozdíl od původně ohlášené blokády hranic ale nakonec jen projíždějícím řidičům rozdávali letáčky se svými požadavky a dopravu výrazněji neomezili. Na hranicích s Českem chtěli demonstrovat u přechodů Starý Hrozenkov/Drietoma a Velké Karlovice-Makov.

Odboráři měli obdobné akce uspořádat i na přechodu s Rakouskem Petržalka/Berg poblíž slovenské metropole, na přechodech Šahy/Parassapuszta a Milhosť/Tornyosnémeti s Maďarskem a Podspády-Jurgów s Polskem.

Šéf odborů KOVO Emil Machyna minulý týden uvedl, že protest se uskuteční i proti snižování životní úrovně, vyšším platbám ve zdravotnictví nebo případnému zvýšení věku odchodu do penze. Odborům se rovněž nelíbí chystané změny v placení daní a odvodů, které počítají se zavedením takzvané superhrubé mzdy. Ta by měla být postavena na jiném principu než v Česku, které se od superhrubé mzdy chystá odstoupit.

Protest slovenských odborářů na hranicích s Českem (zdroj: ČT24)

Slovenské odbory jsou ve sporu se současnou vládou pravého středu prakticky od jejího nástupu do úřadu po loňských parlamentních volbách. Odborářům se nelíbí úsporná opatření na ozdravení státních financí, které zatížily peněženky Slováků. Například lékařské odbory na podporu požadavku zvýšení mezd lékařů spustily hromadné výpovědi doktorů. Lepší odměňování požadují také zaměstnanci škol, z nichž většina se vyslovila pro vyhlášení stávky.