V Bubovicích musí vyřešit radon ve vodě

Bubovice – Lidé v Bubovicích na Příbramsku nesmí pít vodu z veřejného vodovodu. Obsahuje totiž nepovolené množství radioaktivního plynu radonu. Měli by si také dát pozor při sprchování a hodně větrat. Problém by mohla vyřešit výstavba nového vodovodního přivaděče. Obec se ale nemůže dohodnout se sousední Březnicí na financování.

Největší nebezpečí znamenal zvýšený obsah radonu ve vodě pro děti z bubovické mateřské školy. Aby ji obec nemusela zavřít, rychle koupila alespoň lokální odradonovací zařízení. „Radon tady byl odjakživa, ležíme prakticky na uranových ložiskách,“ konstatuje starosta Bubovic Bohumír Vítek. Hlavní riziko u radonu je hlavně při jeho dýchání. „Je to těkavý plyn, který se z vody velice snadno uvolňuje,“ vysvětlil technický ředitel VAK Beroun Jiří Paul.

Vodu je potřeba zbavit radonu, ještě než přiteče do prvních domácností. Na tom, jak to udělat a kdo to zaplatí, se ale nedaří najít shodu. Starosta Bubovic tvrdí, že zodpovědnost je na vodárenské společnosti, která od lidí vybírá poplatky. Podle provozovatele by nejlepším řešením bylo vybudovat nový přivaděč ke stávajícímu vodojemu Stráž. Odtud by voda do Bubovic tekla už bez radonu. Jenže podmínkou je dohoda s majitelem vodovodu – a tím je město Březnice. Březnice by od Bučovic požadovala spolufinancování. „Bohužel se zastupitelé Bubovic vyjádřili negativně,“ uvedl březnický starosta Jiří Štěrba.

Investovat do cizího majetku se bubovickým nechce. Bojí se, že by na tom prodělali, tak jako už jednou v minulosti. Starosta proto plánuje vybudovat v obci raději nový – vlastní – vodovodní rozvod. „Pak buď udělat dole odradonovací zařízení a nakupovat od města vodu surovou, nebo jít do vlastních zdrojů,“ dodal Vítek. Konkrétní řešení je zatím v nedohlednu, stejně jako zdroje financování. Téměř jisté ale je, že odradonování by částečně mohla zaplatit státní dotace. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)