V Branišovích chybí podchod, pomáhají úřednice

Branišovice - Do Branišovic na Brněnsku přestal zajíždět linkový autobus, který vozí hlavně prňáčky do školy. Na zastávku teď musí chodit přes frekventovaný hlavní tah z Brna na Znojmo. Na vybudování podchodu obec nemá peníze, přišla tak s originálním nápadem, školáky každé ráno na autobus vodí obecní pracovnice v reflexních vestách.

Každé ráno školního dne je pro zaměstnankyně obecního úřadu v Branišovicích stejné. Navléknou si reflexní vesty, vezmou zastavovací terčíky a vodí děti přes frekventovanou silnici mezi Pohořelicemi a Znojmem. „Převádíme děti k autobusu kvůli bezpečnosti, aby se jim nic nestalo, rodiče aby byli v klidu,“ říká Eva Veseláková - jedna z žen, které se pravidelně o děti stará.

Děti se každé ráno sejdou na místě bývalé zastávky uprostřed obce. Autobusu se ale nedočkají. Po zavedení integrovaného dopravního systému totiž přestal autobus do centra obce zajíždět, nezbývá tedy než přejít silnici I/53. I když jsou na silnici dopravní značky upozorňující řidiče na chodce, přechod tam chybí. Silnice je totiž hlavním tahem, kde přechody být nesmějí. Branišovičtí se proto báli děti k autobusu pouštět samotné. „Zvažovali jsme stavební úpravy, ale ty vycházejí okolo 100 tisíc,“ popisuje situaci starosta Branišovic Štefan Šottník (ODS).

NO COMMENT: Děti přecházejí pod dozorem dospělých (zdroj: ČT24)