Hradec Králové otvírá novou část jižních teras

Hradec Králové – V Hradci Králové se dnes zpřístupní další část nově zrekonstruovaných jižních teras. Ty byly kvůli špatnému stavu dlouho zavřené. Teď získají tamní obyvatelé odpočinkovou zónu se zelení přímo v centru města. Oprava přišla na čtyřiapadesát milionů korun, přitom část zaplatila Evropská unie. Od prosince do února však budou hradby z bezpečnostních důvodů pro veřejnost uzavřeny.

Jižní terasy mezi Gočárovým schodištěm a Bonem Publicem dřív zdobily okrasné zahrady, desetiletí ale chátraly a jejich zdi se začaly bortit. Podle magistrátu dokonce hrozilo, že se některé zdi, které držely zeminu, zbortí. Nyní jsou hradby po rekonstrukci a vypadají podobně jako v dobách své největší slávy. „Vycházelo se z původní barokní podoby, která se zde potvrdila při archeologických výzkumech,“ konstatoval architekt Svatoslav Hladík.

Opravy teras kolem hradeckého centra tímto ale nekončí. Příští rok se začne pracovat na těch severních, které se na konci března zřítily na několik aut. Hradby, které jsou v havarijním stavu, bychom chtěli opravit v příštím roce, potvrdil náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich.

Terasy kromě zeleně doplnila i drobná architektura. Kromě altánů a besídek je zde umístěna také čtveřice fontán od akademického sochaře Tomáše Rafla. Vychází to z přírodních vzorů, doplnil autor.

Při opravě se proto částečně používaly původní cihly a i ty dovezené se jim musely podobat. Areál byl dříve součástí městského opevnění, po výstavbě jezuitské koleje se poté hradby dostaly do správy církve. „Byly zde zahrady, ale zřejmě to vesměs byly zahrady užitkové,“ doplnil Jiří Krejčík, autor nové podoby opevnění.