Spalování kalů v severních Čechách se odkládá

Čížkovice (Litoměřicko) – Kritici plánovaného spalování kalů v severočeské cementárně Lafarge se možná domohou svého. Čížkovická firma se zatím rozhodla uskutečnění svého plánu na spalování odpadu z ostravských lagun odložit. Objednala spalovací zkoušku, kterou provedou specialisté, ale až na konci listopadu. Plánovaný termín zahájení likvidace kalů v neděli 6. listopadu tak už neplatí.

Přestože firma Lafarge prozatím ustoupila demonstrantům, jsou její zástupci přesvědčeni, že ze spalování ostravských kalů nevzniknou žádné škodliviny. Generální ředitel firmy Ivan Mareš tvrdí, že pokud by během spalování někdo stál celý den přímo pod komínem, ohrozí ho to méně, než kdyby se nadechl kouře z cizí cigarety.

„Protože se kolem toho paliva zvedla atmosféra plná emocí, přiživovaných politickými zájmy, rozhodli jsme se to celé odložit. Uděláme speciální spalovací zkoušku, kterou provede akreditovaná laboratoř, kontrolovat ji bude lovosická radnice a bude trvat 24 hodin. Výsledky zveřejníme spolu s příslušnými limity,“ přiblížil plán své společnosti Ivan Mareš. Podle výsledku testů se společnost rozhodne, zda skutečně bude odpad z ropných lagun přidávat do svého paliva. Pro cementárnu by to znamenalo provozní úsporu.

Plán na spalování kalů vyvolal obavy v řadě severočeských měst. Ekologové svolali na příští pátek demonstraci do Teplic. „Chceme poukázat na to, že životní prostředí v regionu se už zase zhoršuje,“ řekl Matěj Hon z neziskové organizace ProPolis, která mítink připravuje. Původně chtěli ekologičtí aktivisté také blokovat železniční trať, po které se měly kaly do Čížkovic přivážet.

Proti skladování a spalování kalů se postavili také místní politici. Litvínovské zastupitelstvo sice v září se změnou integrovaného povolení pro skládku souhlasilo, včera se však vyslovilo proti skladování kalů. Plán cementárny se nelíbí ani litoměřickým zastupitelům a příznivě se k němu nestaví ani ústecké hejtmanství.