Policie stíhá dalšího agresivního řidiče z D1

Jihlava – Policie na Vysočině začala stíhat osmačtyřicetiletého řidiče z Brna kvůli podezření z nebezpečných manévrů při jízdě na dálnici D1. Jiný řidič si na něj stěžoval, že se ho 20. října snažil v levém jízdním pruhu „vybrzdit“, dokonce prý v tomto pruhu zastavil. Pokud se obvinění prokáže, hrozí řidiči za obecné ohrožení vězení od tří do osmi let. Sdělila to dnes krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

K incidentu údajně došlo na 139. kilometru směrem na Prahu. Řidič černého Audi A4 měl ohrozit Mercedes Viano, ve kterém jelo pět lidí. Audi se policii podařilo zastavit po dvaceti minutách na 104. kilometru D1. Případ nejdříve prověřovali policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově, teď bude předán žďárským kriminalistům.

Švýcar, který jel po R10 v protisměru, byl propuštěn z vazby

Středočeský krajský soud dnes propustil z vazby švýcarského řidiče, který byl v říjnu odsouzen za to, že jel pod vlivem drog v protisměru po silnici R10. Řekla to dnes mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová. Soud Švýcara propustil po složení kauce ve výši 400 tisíc korun a zároveň zamítl stížnost, kterou proti propuštění podal státní zástupce.

Mladoboleslavský okresní soud v říjnu potrestal třiatřicetiletého Saschu Spatara tříletým trestem vězení podmíněně odloženým na pět let a propustil ho z vazby. Státní zástupce, který pro Švýcara požadoval nepodmíněné odnětí svobody na 5,5 roku, se proti rozsudku odvolal a podal stížnost proti propuštění z vazby. Cizinec proto musel zůstat v liberecké vazební věznici.

Švýcar koncem května ohrozil svou jízdou v protisměru, při níž byl pod vlivem pervitinu a antidepresiv, desítky lidí na rychlostní silnici R10 mezi Turnovem a Prahou. Ve vysoké rychlosti ujel desítky kilometrů, policie ho zadržela až v Praze-Kbelích. Cestou muž způsobil šest dopravních nehod, při nichž havarovalo devět vozidel. Havárie se obešly bez vážných zranění.

Spataro navíc užíval ještě lék Ritalin, kterým psychiatři léčí u dětí ADHD neboli hyperkinetické poruchy. Kombinace látek způsobila podle znalce z oboru psychiatrie přechodnou duševní poruchu a muž se tak dostal do toxického deliria s paranoidními projevy.