Jihlavské náměstí se opravuje načerno

Jihlava - Černé stavby a spory o úpravy městského pozemku narušují privatizaci náměstí na největším jihlavském sídlišti Březinky. Budoucí majitel, podnikatel Jiří Škamrada, tam staví nové obchody bez stavebního povolení. Někteří zastupitelé kritizují také úpravy samotného náměstí, ke kterým vydal souhlas náměstek primátora František Zelníček (ČSSD), a to ještě před uzavřením smlouvy a zaplacením kupní ceny.

Jihlavské zastupitelstvo sice schválilo záměr prodat náměstí na sídlišti Březinky, ale pozemky pod ním stále patří městu. Podle některých zastupitelů tedy budoucí majitel neměl žádné úpravy provádět. Podle opozičního zastupitele Pavla Šlechtického (KSČM), který na čilý stavební ruch na sídlišti upozornil, byla na prostranství vykácena veřejná zeleň, odbagrována zemina a vybourané zídky v rozporu se zákonem. „To má dělat, až když to bude jeho,“ myslí si.

Stavebník a budoucí majitel náměstí se České televizi k případu vyjádřit nechtěl. V rukou má písemný souhlas s pracemi podepsaný náměstkem jihlavského primátora Zelníčkem. Právě za to ho opozice kritizuje a vyzývá k odstoupení. Zelníček se byl na místě podívat a podle jeho slov je vše v souladu s tím, co zastupitelstvo schválilo.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Úpravy budov jsou ale černé stavby. Například zazdívání průchodů na náměstí nebo úpravy obchodů potřebují stavební povolení. Úřad ho ale nevydal a nařídil zastavení prací. Nejvyšší představitelé Jihlavy přesto mhouří oči. „Je to politováníhodné, nicméně stavební zákon umožňuje zpětnou nápravu. Takže spousta investorů zahajuje stavby, aniž mají platné rozhodnutí,“ uvedl Zelníček.

Výzvu k zastavení prací stavebník zatím neuposlechl. Podle vedoucího stavebního úřadu k tomu bude přihlédnuto při řízení o pokutě.