UNESCO čeká na slováckou Jízdu králů

Uherské Hradiště – Jízda králů, jedna z nejstarších českých a moravských tradic, která je dodnes rozšířena především na Slovácku, se může dostat na seznam světového dědictví UNESCO. Které z 84 tradic světových kultur zviditelní, rozhodnou delegáti UNESCO na své konferenci na indonéském Bali. Podle zástupkyně ředitele Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici Vlasty Ondrušové, která se konference zúčastní, má Jízda králů naději na úspěch, ačkoli z tradic, které o zápis na seznam UNESCO usilují, nepatří k těm, k jejichž zachování jsou třeba naléhavá opatření.

Kandidatury ohrožených kulturních tradic, kterým hrozí zánik, předložilo UNESCO patnáct států, například Mongolsko. Vedoucí autorského týmu nominace Jízdy králů Jan Blahůšek ovšem poukázal, že si jednotlivé nominace nekonkurují. „Hodnotí se pět kritérií. Když nominace ta kritéria splňuje, subsidiární orgán doporučí nominaci k zápisu. Pokud některé nesplňuje, je stát vyzván, aby je doplnil, nebo nominaci stáhnul,“ poznamenal.

Zástupci moravského kandidáta doufají, že Jízda králů v silné konkurenci uspěje i díky kvalitní přípravě. „Nominace byla posvěcena odbornou komisí a navíc formální odborné zpracování nominace bylo označeno spolu s dalšími sedmi nominacemi z různých zemí světa jako vynikající,“ uvedla nedávno v tisku Vlasta Ondrušová.

Jízda králů, jejíž původ není zcela jasný, se koná v Hluku, Kunovicích, Vlčnově a Skoronicích. Hlavní roli v ní hraje chlapec navlečený v dívčím kroji a s růží v ústech. Podle vlčnovského starosty Jana Pijáčka má Jízda králů dvě roviny. „Jednou z nich je ta viditelná, což jsou ty krásné kroje a ozdobení koně. Druhou je prvek iniciačního obřadu, v němž spočívá největší hodnota Jízdy králů. Iniciační obřad v tomto charakteru již jinde v Česku a zřejmě i v Evropě neexistuje,“ řekl.

Vedoucí týmu autorů nominace Jízdy králů Jan Blahůšek:

„Každý stát má možnost předkládat nominace, které jsou posuzovány sekretariátem UNESCO. Mezivládní výbor, kterého je Česká republika členem, stanovuje subsidiární orgán, který je složen ze zástupců šesti států. Ti dávají konečné stanovisko.“

Vznik Jízdy králů kladou někteří etnografové do předkřesťanského období, kdy o pozici lidového krále usilovali honáci dobytka. Králem se stal nejlepší z nich. Alternativní vysvětlení vzniku sahá do podstatně mladšího období, když uherský král Matyáš Korvín prchal po prohrané bitvě před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Nominaci podporují zlínští krajští radní i ministerstvo kultury. To už předloni zapsalo Jízdu králů do Seznamu nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky. V případě úspěchu i mezi celosvětovými tradicemi bude mít slovácká lidová kultura na seznamu UNESCO už druhého svého zástupce. Od roku 2005 na něm figuruje lidový tanec mladíků odvedených na vojnu zvaný verbuňk. Z tradic udržovaných v Česku jsou mezi světové dědictví zařazeny i masopustní průvody s maskami obvyklé na Hlinecku a také sokolnictví.