Bechyňské náměstí promlouvá historií

Bechyně (Táborsko) – Jihočeská Bechyně se návštěvníkům prezentuje novou tváří hlavního náměstí T. G. Masaryka. Rekonstrukce, na kterou se čekalo řadu let, vyšla na třicet milionů korun a obsáhla do sebe i práci archeologů. Ta k obyvatelům Bechyně promlouvá i z nové podoby náměstí; v dlažbě jsou vyznačena místa, kde kdysi stála pec, rezervoár na vodu nebo kde se dříve nacházelo pohřebiště.

Město tak archeologické poznatky využilo ke vzniku dvanácti historických zastavení. „Hrozně mě překvapilo, co všechno archeologové našli. Byli úplně nadšení,“ okomentoval průběh proměny bechyňského náměstí starosta města Jaroslav Matějka. Jak informoval archeolog Rudolf Zajíc, rekonstrukce centrálního prostoru města odhalila také zahloubené části domů s užitkovou i dovezenou keramikou, stejně jako s torzy skleněných nádob.

Proměnou prošel i vlastní prostor náměstí. Zvětšilo se parkoviště, přibyly lavičky, kácely se a vysazovaly stromy, město nechalo přestěhovat kašnu na důstojné místo v nejvyšším bodě náměstí. „Bylo to takové vesnické náměstí a dnes už opravdu reprezentuje město,“ okomentoval proměnu centra Bechyně jeden z jeho obyvatel Rudolf Kodad.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)