Příbramské muzeum představuje Vánoce po hornicku

Příbram – Hornické muzeum v Příbrami připravilo pro děti ukázku Vánoc tak, jak je tradičně slavili horníci zhruba před sto lety. Tamní Prokopská štola například v těchto dnech ukazuje, jak svátky prožívali ti, kteří museli sfárat i na štědrý večer. V další muzejní částí, Hornickém domku, si zase mohou vyrobit vlastní hornické ozdoby a přitom poslouchat staré lidové písně. Výstava v příbramském zámku všechny příchozí přesvědčí, že těžkou prací v dolech lidé neztráceli cit pro jemnou manuální práci – právě havíři totiž patřili k nejlepších betlemářů.

Hornické Vánoce se vším všudy připravilo pro rodiny s dětmi vedení příbramského muzea. V tradiční hornické chalupě si tak nejmenší zájemci o staré zvyky mohou vyrobit figurky do betléma, ozdoby na stromeček nebo odlít olovo, které se na Příbramsku kdysi těžilo. Organizátoři tematické výstavy připravili i možnost nechat si vyčíst budoucnost nebo upéct perník v typických příbramských formách. „My jsme vzali staré formy, které máme v depozitáři, a pokusili jsme se zrekonstruovat, jak to staří perníkáři na Příbramsku dělali,“ uvedl konzervátor Antonín Švec.

Výstava navíc vychází vstříc také odvážnějším dětem. V dole Anna návštěvníky čeká neobvyklý zážitek v podobě prohlídek hornických zvyků v autentických prostorách třetí nejhlubší štoly ve střední Evropě. Dozví se tu třeba, co nesmělo chybět na štědrovečerním stole horníků a jak si havíři zdobili štolu, když na Štědrý den museli fárat.

Jedním z nejzajímavějších zjištění je záliba, které se horníci věnovali ve volném čase. V mnoha případech šlo totiž o výrobu betlémů. Mezi typické znaky hornických figurálních souborů patří například pozadí připomínající tmavou štolu. „Mezi dadáčníky se objevují figurky horníků, rovněž tak havíři představují v podobě dřevořezeb nebo figurek vyrobených z chlebového těsta stráž u jednotlivých betlémů,“ dodal ředitel muzea Josef Velfl. V příbramském zámku budou k vidění novější jesličky a jednotlivé figury až do 8. ledna.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)