Rušení rychlíkových spojů trápí obyvatele Železného Brodu

Jablonec nad Nisou – Nový jízdní řád ztěžuje obyvatelům Tanvaldska a Železnobrodska dojíždění do práce. Místo deseti rychlíků denně totiž nabízí jen čtyři spoje do Turnova a dál do Prahy. Ministerstvo dopravy je seškrtalo kvůli úsporám, protože nebyly vytížené. Radnice v Železném Brodě nesouhlasí a chce, aby místo rychlíků kraj přidal osobní vlaky.

Nezaměstnanost v Železném Brodě klesla z 16 na deset procent, teď se ale starosta o práci pro lidi bojí. „Je to vykoupeno tím, že lidé nacházejí práci mimo Železný Brod, především na Turnovsku, a za prací dojíždějí,“ vysvětluje starosta Železného Brodu André Jakubička. Ze Železného Brodu jezdí lidé za prací i do středních Čech. Většina rychlíků ale jezdí jenom z Turnova do Prahy, a cestujícím z hor tak chybí spojení, hlavně ranní vlaky.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Koordinátor dopravy v Libereckém kraji zatím doporučuje používat autobusy nebo rychlíky na trati Pardubice–Liberec, které jezdí v dvouhodinových intervalech. Lidi ale musí přesedat. „Ten objem peněz je konstantní, respektive se bude spíše snižovat. Kraj dává na drážní obslužnost 350 milionů a přes to jít nemůžeme,“ tvrdí ředitel Korid LK Jiří Hruboň. Místo rychlíků by mohly podle názoru města jezdit alespoň osobní vlaky, ke změně ale může dojít nejdříve během léta příštího roku.