Mezi Chebem a Karlovými Vary bude zřejmě nutná dálniční známka

Karlovy Vary – Plán zpoplatnit malý úsek rychlostní komunikace mezi Chebem a Karlovými Vary rozčílil řidiče. Do března mají výjimku a dálniční známku potřebovat nebudou. Pak si ji podle vyhlášky zřejmě ale budou muset koupit, i přesto, že jde jen o krátký úsek cesty.

Od března příštího roku budou řidiči podle nové vyhlášky potřebovat dálniční známku i na 38 kilometrů dlouhém úseku rychlostní silnice mezi Chebem a Karlovými Vary. Silnice přitom nenavazuje na českou dálniční síť. Dopravní experti se obávají, že rozzlobení nebudou jen řidiči, ale i lidé, kteří bydlí ve vesnicích kolem rychlostní silnice. Pokud ministerstvo dopravy úsek zpoplatní, řidiči ho budou objíždět. Podle ředitele ŘSD Pavla Rödla by změny zatížily dopravu na silnicích druhé a třetí třídy.

Hrozbě zpoplatnění se zástupci kraje brání déle než rok. Nelíbí se jim, že se řidiči z Karlovarska dostanou snáz a bezpečněji do německých metropolí než do Prahy. Hejtman Karlovarského kraje uvedl, že se snaží vyjednat, aby úsek zpoplatněn nebyl. „Bude záležet ještě na dalším jednání mezi panem ministrem a panem hejtmanem. Zatím to máme zakomponované ve vyhlášce,“ uvedl Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy. V boji proti zpoplatňování dílčích úseků dálnic budou karlovarští politici hledat spojence u dalších hejtmanů. Souhrn připomínek předají zástupci asociace krajů ministerstvu dopravy zřejmě v únoru.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)