Křivoklát vydal své tajemství - tajné únikové schodiště

Křivoklát – I na tak navštěvovaném hradě, jakým je Křivoklát, lze ještě objevit tajné schodiště. Středověký hrad ho skrýval celá staletí, až teď ho našel hradní kastelán Luděk Frencl s přáteli. Historické dokumenty se o schodišti sice zmiňují, ale všeobecně panovalo přesvědčení, že se, kdesi zazděné, už v minulosti dávno propadlo. Je přitom překvapivě zachovalé. Zatím do něj vede jen malý otvor ve zdi a čeká ho průzkum.

Tajné schodiště čekalo více než 150 let za zdí na svoje znovuobjevení. Zatím do něj vedou jenom dva malé otvory - jeden z nich ve třímetrové výšce. „Čekali jsme, že tady to schodiště je, akorát jsme netušili, v jakém je stavu. Je ale naprosto zachované, dostali jsme se tam po bříšku v montérkách, hezky plazením vpřed,“ popisuje nález kastelán Frencl.

Schodiště se nachází v Prochodité věži, kterou nechal postavit za svojí vlády Václav IV. Vedlo z jejího třetího patra do patra prvního, tam na něj o pár metrů dál navazovalo další, které se ale nedochovalo. Obě schodiště sloužila jako únikové východy z horního hradu ven.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Tajemství hradních sklepů se zatím odkrývat nebude

Ačkoli je Křivoklát jedním z nejnavštěvovanějších hradů v Čechách, podobných tajemství má víc. Například velké křivoklátské sklepy, kde se skladovalo jídlo - jejich vchod zazdili dělníci už koncem 19. století při opravách severního křídla. I když se v nich zřejmě zachovaly zbytky sudů z dávných dob a možná i další památky, tady se průzkum nechystá. Porušení vybudované zdi nedoporučují architekti. Přístupné jsou jenom novější sklepy z 18. století, které sloužily Křivoklátskému pivovaru.

Naopak průzkum únikového schodiště začne už v lednu. Jakmile skončí, vedení hradu se ho pokusí co nejdřív zpřístupnit veřejnosti.