Sokolská bouda v Krkonoších je na odpis

Pec pod Sněžkou – Krkonoše zřejmě nadobro přijdou o další slavnou hřebenovou stavbu. Sokolská bouda na Černé hoře je už několik let zavřená a podléhá zkáze. Téměř sto let starou původní budovu nelze zachránit. Současný majitel nemá peníze ani na demolici, natož aby postavil nový hotel.

Denně kolem projedou stovky lyžařů, grog na zahřátí tu ale nedostanou. Sokolská bouda vypadá v černohorské mlze jako přízrak. „Sokolská bouda byla postavena jako srub. Tak velká roubená stavba v Česku jinak neexistuje,“ prohlásil Pavel Klimeš, krajinný ekolog. „My jsme to kupovali opravdu už jen jako pozemek, protože už tehdy to byl dům, s nímž se nedalo dělat nic jiného než ho nechat zbourat,“ řekl zástupce vlastníka Sokolské boudy Martin Kulík.

Sokolové stavěli boudu svépomocí – materiál nosili na Černou horu na zádech v batohu. Dnešní stav je výsledkem chaotické restituce v devadesátých letech. „Česká obec sokolská potřebovala se státem vyřešit, jestli vůbec je nástupnickou organizací a jestli je, nebo není předmětem restituce přímo Sokolská bouda, což trvalo 6 let,“ poznamenal starosta TJ Sokol v Dolní Kalné Miroslav Fejt.

Od druhé světové války už z hřebenů Krkonoš zmizelo bez náhrady sedm velkých horských hotelů. Sokolská bouda je další na řadě. „Hřebenové boudy jsou pro nás zásadní, protože nám vytváří cíl pro hosty v údolí,“ konstatoval Klimeš.

Majiteli Sokolky se dnes nevyplatí ani její zbourání. O to se místo něj asi už brzy postará horské počasí.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)