Muzeum v Ústí připravilo expozici z darů

Ústí nad Labem – Ústecké muzeum připravilo neobvyklou expozici. Ukazuje na ní jen dary získané od svých příznivců. Chce jim tak poděkovat za podporu, kterou mu projevovali i v době, kdy jeho budoucnost byla nejistá. Podle kurátora výstava celkem přesně znázorňuje dějiny celého regionu.

Nejstarší magnetofon vyrobený v Čechách už ležel vyhozený na skládce. Zásluhou jednoho z dárců skončil v muzeu. Funguje i po šedesáti letech. Jen o něco mladší kuchyňský robot donesla rovnou do muzea jeho majitelka. „Bylo mi ho líto vyhodit na skládku. Až mě napadlo muzeum,“ řekl Marie Hanušová. Na výstavě jsou ale vidět i věci starší, cennější nebo rozměrnější. Některé dary se už do muzea ani nevešly.

Mecenáši a dárci byli u zrodu ústeckého muzea před sto pětadvaceti lety. Podobní lidé obohacují jeho depozitáře i dnes. „Když jsem se dozvěděl o této výstavě, tak jsem si řekl, že přispěju něčím, aby to bylo zajímavé,“ podotkl dárce skládacího člunu z ponorky Bohumil Krivý. „Rádi bychom jak dary, tak především ty dárce tímto způsobem připomněli,“ prohlásil vědecký tajemník muzea Václav Houfek.

Exponáty získané od konkrétních lidí jsou podle kurátora výstavy „Ústečané sobě“ pro zkoumání historie důležitější než jiné. „S tím exponátem převezmeme příběh a ten je často cennější než vlastní dar. Tyto příběhy tvoří dějiny regionu, které muzeum sleduje,“ konstatoval kurátor výstavy Martin Krsek.

Exponátů bez příběhu má ústecké muzeum také dost, kdyby ale shromažďovalo pouze je, bylo by podle muzejníků jen lepším starožitnictvím.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)