Sesuv půdy už přivaděč vody ohrožovat nebude

Vsetín - Mohutný sesuv půdy u vesnice Lidečko na Vsetínsku už léta ohrožuje přivaděč pitné vody. Je stále aktivní a nevyzpytatelný. Vsetínské vodovody a kanalizace už ale mají plán i peníze na vyřešení problému.

Sesuv u obce Lidečko budí svými rozměry respekt. Je čtyři sta metrů dlouhý a osmdesát metrů široký. Obyvatele obce sice neohrožuje, ale přesto může zasáhnout do života jim i sousedům v širokém okolí. Před pěti lety sjel až k místu, kudy pod povrchem proudí pitná voda pro třicet tisíc lidí. Přetržení potrubí je jen otázkou času. Nikdo ale netuší, jak dlouhého. „Sesuv je překvapivě stále aktivní. Čelo se nám posouvá k hlavnímu přivaděči vody,“ popisuje situaci starosta obce Vojtěch Ryza. 

Definitivně sesuv zastavit není možné. Speciální stěny by přišly odhadem na sto milionů korun. A byl by to pokus s nejistým výsledkem, možná vyhozené peníze. Vsetínské vodovody a kanalizace proto už nechtěly riskovat čekání. Pustily se do projektu podstatně levnějšího a jistějšího. Položí nové tři čtvrtě kilometru dlouhé potrubí, které nevyzpytatelný sesuv bezpečně obejde. Musí přitom opakovaně projít pod řekou i pod silnicí. „Co se týká náročnosti této stavby, je velmi komplikovaná. Důvodem je velikost toho potrubí, které je z tvárné litiny o průměru čtyři sta milimetrů,“ vysvětluje ředitel firmy Vodovody a kanalizace Vsetín Michal Korabík. 

Známky toho, že první práce za příznivého počasí začaly, jsou v terénu patrné. „Ty mnohem náročnější práce přijdou na řadu v příštím roce. Nové potrubí by mělo být položeno do konce října příštího roku,“ informuje Michal Korabík. „Na ten sesuv se můžeme dívat jako na takovou raritu, atrakci, která tady je a bude. To, co sesuv ohrožoval, bude zabezpečené, a to je velmi dobrý pocit,“ uzavírá starosta Ryza. 

Nový přivaděč vody bude stát osmnáct milionů korun. Tři čtvrtiny nákladů vsetínským Vodovodům a kanalizacím pokryje dotace od ministerstva zemědělství.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)