Letiště v Budějovicích stamiliony z unie nedostane

České Budějovice – Evropská komise zamítla dotaci Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad ve výši 413 milionů korun na modernizaci letiště v Plané u Českých Budějovic. Jihočeský kraj přitom s projektem na modernizaci letiště uspěl ve 12. výzvě ROP. Bruselské rozhodnutí šokovalo kraj i magistrát, odpůrci plánu se radují - od počátku o něm mluvili jako o černé díře.

„Je absurdní, že Evropská komise nejprve umožnila vyhlášení výzvy v Regionálním operačním programu, ale následně, když byl projekt zpracován, podán a hodnocením ROP i Výborem Regionální rady úspěšně prošel, Evropská komise začala celý projekt zpochybňovat, a to především z pohledu doby udržitelnosti, a považuje jej za problémový,“ uvedl krajský radní pro dopravu a regionální rozvoj Václav Král (ODS).

Společnost Letiště České Budějovice, kterou založilo město České Budějovice a Jihočeský kraj, chce celý areál do roku 2014 postupně rekonstruovat a získat licenci pro veřejné mezinárodní letiště. Potom bude moci provozovat i pravidelné linkové lety. Nyní se letiště využívá zejména pro sportovní létání.

Letiště v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) chce v nejbližších dnech svolat dozorčí radu letiště. Podle něj je výstavba moderního veřejného mezinárodního letiště pro region důležitá, především pro rozvoj podnikání a cestovního ruchu. „Proto na radě navrhnu aktivně vstoupit do jednání s potenciálními strategickými partnery, kteří se nám nabízí, a výstavbu terminálu realizovat i s využitím soukromých peněz. Od našeho záměru i přes nepřízeň komise EU rozhodně ustupovat nechceme. Jen je třeba se vážně zamyslet nad tím, jak nákladná by měla být investice a zda ji v této situaci poněkud neredukovat,“ uvedl Zimola.

Miliardový projekt rozděluje Jihočechy. Podle jeho zastánců má význam pro obchod i turistiku. Cesta na Ruzyň totiž trvá z Českých Budějovic reálně déle než většina letů po Evropě. Podle odpůrců kraj ale zapomíná na bližší letiště v Linci. Navíc podle nich to českobudějovické bude nutné dotovat po celou dobu provozu. V Českých Budějovicích ročně přistane 8 tisíc letadel. Každý den odsud jeden stroj zamíří do zahraničí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)