O nové „občanky“ je příliš velký zájem

Jihlava – Příprava nových elektronických občanských průkazů je pro úředníky náročnější, než tomu bylo u průkazů starých. Zpracování údajů trvá třikrát déle, mnohem delší dobu stráví lidé také čekáním ve frontě. Například jihlavský magistrát má zcela zahlcený rezervační systém, kdo však přijde bez objednání, musí vystát hodinovou frontu.

Fronty na nové občanské průkazy se tvoří vždy od brzkého rána. Průběžně bezvýsledně odcházejí první lidé, které dlouhé čekání vyčerpalo. „Jsem tady už podruhé, v pondělí o půl jedenácté byly lístečky, že je vyčerpaný prostor pro klienty,“ poukázal muž, který stál ve frontě na občanku na jihlavském magistrátu. Do konce loňského roku přitom bylo vyřízení občanského průkazu bez problémů – na úřadech se nečekalo déle než pět minut. „Jedna paní rekordmanka si mohla podat žádost až po více než čtyřhodinovém čekání,“ upozornil Roman Matoušek z plzeňského magistrátu.

Podle úředníků je teď vhodné předem se objednat na internetu. „Lidé, kteří se objednají elektronicky, mají přednost. Nemusí tady čekat tak dlouhou dobu jako běžný žadatel,“ zdůraznila jihlavská úřednice Kateřina Škarková.

Problém, kvůli kterému se tvoří fronty, spočívá v časově náročném zpracování údajů. Celkem trvá vyřízení včetně fotografování celou čtvrthodinu, dříve to bylo asi pět minut. Úředníci tvrdí, že by bylo možné vše urychlit, kdyby jim ministerstvo vnitra poslalo potřebnou techniku. V Plzni se potom snížil počet přepážek, kde je možné žádat o občanský průkaz, z patnácti na sedm. „Magistrát dokonce uvažoval o možnosti pořízení potřebné techniky z vlastních zdrojů, avšak cenové podmínky na zajištění této služby byly zcela mimo možnosti úřadu,“ konstatovala mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová. V Jihlavě je to ještě horší. „Původní příslib byly tři nové kompletně vybavené kabinky, nakonec se to obrátilo. My si můžeme zaplatit to, abychom mohli vykonávat státní správu. Dostali jsme jeden fotoaparát,“ uvedl mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Další zátěž podle něj přepážky čeká za dva až tři týdny, až si lidé začnou chodit pro hotové občanky.

O nový elektronický průkaz mohou lidé požádat zdarma v případě, že mění jméno, adresu, rodinný stav nebo když občanský průkaz ztratí. Pokud chtějí na novém dokladu ještě elektronický čip, musí si připlatit 500 korun.