Františkovy Lázně zaplatí statisíce za chybný tendr

Františkovy Lázně/Brno – Za chyby ve výběrovém řízení na opravu školy a výstavbu sportovní haly zaplatí město Františkovy Lázně dodatečných 700 tisíc korun. Pokutu radnici vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, trest je díky podpisu šéfa ÚOHS Petra Rafaje pravomocný. Místostarosta František Šnajdauf chce peníze vymáhat od firmy, která městu tendr zprostředkovala. ÚOHS dnes vyměřil ještě jednu pokutu za chybný tendr, která je však řádově nižší. Pražská nemocnice Na Homolce zaplatí 30 tisíc korun kvůli uzavření smlouvy na právnické služby bez veřejné soutěže.

Rekonstrukce školní budovy a výstavba víceúčelové sportovní haly ve Františkových Lázních stála město 200 milionů korun, téměř tři čtvrtě dalšího milionu už město vydat nechce a podle místostarosty Františka Šnajdaufa ani nemůže. „V současné době je město bez peněz,“ podotkl místostarosta. Vedení města je přesvědčeno, že chyby, které Úřad pro ochranu hospodářské soutěže trestal, má na svědomí firma, jež měla přidělení zakázky na starost. Ta také organizovala výběrové řízení. „Předpokládám, že pokutu budeme muset zaplatit, ale budeme ji pak vymáhat po této firmě,“ podotkl František Šnajdauf.

Antimonopolní úřad udělil sedmisettisícovou pokutu kvůli vyloučení společností Bilfinger Berger Baugeselschaft a Berger Bohemia z tendru, ačkoli splnily všechny podmínky, a proto, že město nepovažovalo firmy Metrostav a Swietelsky stavební za zájemce, přestože obě předložily písemné žádosti o účast. Podle ÚOHS tak bylo výrazně narušeno soutěžní prostředí. „Zadavatel zamezil v účasti v zadávacím řízení čtyřem dodavatelům schopným plnit předmět veřejné zakázky. Nelze vyloučit, že tyto společnosti mohly předložit výhodnější nabídky,“ uvedl již dříve předseda úřadu Petr Rafaj.

Město nakonec uzavřelo smlouvu se společností Syner, které zaplatí 200 milionů korun. Františkovy Lázně přitom nerespektovaly usnesení antimonopolního úřadu a neinformovaly ho o dodatku ke smlouvě podepsaném v době, kdy ÚOHS případ řešil ve správním řízení.

Nemocnice Na Homolce zaplatí mnohem méně než Františkovy Lázně. Pokutu 30 tisíc dostala od ÚOHS kvůli problematické smlouvě na právní služby. Hodnotu zakázky původně stanovila na 1,75 milionu, proto nemusela vypsat otevřenou soutěž a sama vyzvala tři firmy k podání nabídek. S vítěznou firmou Šachta & Partners potom nemocnice uzavřela dodatek, podle kterého získali právníci dalších patnáct milionů. Podle antimonopolního úřadu mohlo vedení nemocnice už v době uzavření smlouvy předpokládat, že hodnota zakázky bude vyšší. Nemocnici vzápětí její ředitel věnoval dar 30 tisíc korun na uhrazení pokuty.