Tři králové se kvůli sněhu opozdili

Hradec Králové - Průvod Tří králů dnes dorazil i vysoko do hor, konkrétně  do krkonošské Malé Úpy. Tříkrálovou koledu, kterou v této obci pořádá už několik let tamní základní a mateřská škola, zpozdilo tentokrát špatné počasí.

Silný vítr se v Krkonoších konečně utišil, zeslábla i chumelenice. Koledníci tedy mohli vyrazit, ale snadné to stejně neměli. Za pár dnů v Malé Úpě přibylo tři čtvrtě metru sněhu. ¨„Je tu hodně sněhu a nám se v tom špatně chodí,“ přiznává koledník Jaroslav Sára. „Když se pořádně oblékneme, tak to jde,“ dodává další z koledníků. 

Koledníci během dne navštívili asi dvě desítky chalup a ušli pět kilometrů. Na koledu už šestým rokem vyráží vždy celá mateřská i základní škola, tedy až osmnáct dětí. „Smutno je těm dětem, které jsou nemocné. Proto jim potom dáme nějaké dobroty,“ říká ředitelka ZŠ a MŠ Malá Úpa Alice Hůlková. „Je hezké, že se to tady pořád dodržuje. Je to milá tradice,“ pochvaluje se návštěvnice Malé Úpy Jana Uhrová.  

Tříkráloví koledníci si oblíbili hlavně jízdu na saních tažených koňmi. Tentokrát ale saně nepřijely. „Kvůli velkému množství sněhu jsem musel sáně vrátit, protože jsem s nimi zapadl,“ vysvětluje majitel koně a saní Pavel Kindl.  

Výtěžek z tříkrálové sbírky dostane Domov svatého Josefa v Žirči, který se stará o lidi s roztroušenou sklerózou.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)