Podezřelý vyškovský starosta odstoupí

Vyškov – Z místa v čele vyškovské radnice odstoupí Jiří Piňos (ČSSD). Dočasný odchod z funkce vyhlásil k 30. lednu kvůli podezření, že jako ředitel Jihomoravských pivovarů nevýhodnými transakcemi způsobil podniku šestimilionovou škodu. Policie jeho spis předala státnímu zástupci s návrhem na obžalobu.

„Cítím se nevinný, ale zároveň nechci touto kauzou poškodit stranu nebo radnici. Intenzivně vnímám, že je snaha spojovat kauzu pivovaru s mým působením na radnici. Tomu chci zabránit,“ zdůvodnil Piňos svou rezignaci. Odchod ze starostenské funkce ohlásil poté, co se včera sešel klub zastupitelů vyškovské sociální demokracie. Na 30. ledna svolal mimořádné zastupitelstvo, které bude projednávat pouze dva body - jeho odstoupení a volbu nového starosty. 

Policie šetřila smlouvu na prodej sodovkárny

Policie ukončila vyšetřování Piňose a dalšího manažera a spis předala státnímu zastupitelství s tím, že došlo k porušení povinnosti při správě cizího majetku. Ztráty vznikly při prodeji sodovkárny v Tečovicích na Zlínsku. Její prodej byl pro státní podnik Jihomoravské pivovary mimořádně nevýhodný. 

Pivovar se například zavázal k tomu, že bude platit smluvní pokuty 0,1 procenta z kupní ceny denně, pokud kupci nepředá řádně všechen majetek. Podle smlouvy měl ale předat i vybavení, které v sodovkárně už dávno nebylo. Ve shodě se zněním smlouvy tak pivovar musel zaplatit nové vybavení v pořizovací ceně. Piňos se bránil tím, že všechny smlouvy zkontrolovalo a odsouhlasilo ministerstvo.