Pravoslavní oslavili křest Krista koupelí ve Svratce

Brno - Pravoslavní věřící dnes slaví Svátek Zjevení Páně, který pro ně znamená konec Vánoc. Dnešní den je jedním z nejdůležitějších v juliánském kalendáři a připomíná Křest Ježíše Krista v Jordánu. Dopoledne věřící posvětili vodu během bohoslužby. Odpoledne se pak vydal průvod k řece Svratce, aby ti nejotužilejší vylovili z ledové řeky kříž a posvětili tak vodu pro celý Jihomoravský kraj.

Písně a zvony zněly v chrámu svatého Václava pod Špilberkem už od ranních hodin. Během liturgického obřadu pak byla posvěcena voda. Věřící si ji odnáší i domů, kde má působit na nejrůznější neduhy. Posvěcení se dočkaly také automobily, které stály před kostelem.

Po dopolední několikahodinové bohoslužbě se věřící přesunuli na nábřeží Svratky v Brně-Bystrci, aby i tam posvětili vodu. „Máme tradici, že se hodí svatý kříž do vody. Věřící potom skočí do řeky a kříž přinesou knězi,“ dodal pravoslavný duchovní Jozef Fejsak.

Mezi Brňany se našlo šest můžu a jedna odvážná slečna, kteří koupelí ve Svratce oslavili křest Krista v Jordánu. „Cítím se jako nový člověk,“ popsal své pocity po mrazivé koupeli Vladislav Šarafutdinov. Jeho kolega z Kazachstánu Vadim Lyapeikov dodal: „Je to zážitek, který každý člověk musí v životě zkusit.“