Policisté varují lyžaře před zloději

Jeseník – Jeseníky nabízejí ideální podmínky k zimním sportům. Kromě lyžařů dnes byla horská střediska plná i policistů, kteří lidem radili, jak se lépe chránit před zloději. Případů ukradených lyží sice loni v nejvyšším moravském pohoří výrazně ubylo, prevence ale podle policie není nikdy dost.

Lyže i s hůlkami zapíchlé před restaurací nebo volně položené v autě – taková je běžná praxe na českých horách. Pro zloděje je to velmi snadná kořist. Téměř třicítka policistů se dnes vypravila do hor, aby všechny lyžaře na nebezpečí krádeží upozornila. Radí jim, aby nenechávali svou sportovní výbavu nikde bez dozoru a raději používali úschovnu.

Lyžaři ale namítají, že v řadě areálů úschovny chybí. „Neviděl jsem ještě nikde žádnou úschovnu. Ale rozhodně by měly být, protože se krade,“ míní jeden z lyžařů. Lyže nejsou v bezpečí ani ve střešních boxech ani v autě. Cennosti ve vozidlech nenechavce zbytečně dráždí. „Škoda není ani tak závratná na té odcizené věci, ale přímo na vozidlech,“ popisuje Hana Budilová z jesenické policie.

Policisty doplnili i jejich kolegové z nedalekého Polska. Smíšené hlídky tu kvůli zástupům polských turistů slouží už čtyři roky. „Naši čeští kolegové mají občas problém rozumět Polákům kvůli jazykové bariéře, proto jsem tu já, abych překládal,“ vysvětluje polský policista.

Strážci zákona navštívili asi desítku areálů. Mezi nimi i Červenohorské sedlo, kde dnes spustili novou lanovku. Do teď bylo vedle moderních center tak trochu outsiderem. Novou lanovku vítá i horská služba. Oproti původnímu vybavení je mnohem bezpečnější. Bezpečná ale nemusí být pro peněženky návštěvníků. Ve frontách se totiž čas od času objeví i kapsáři.

Reportáž Andrey Švůbové (zdroj: ČT24)