Starosta Loun končí, chce umožnit vznik koalice bez ČSSD

Louny – Starosta Loun Jan Kerner (ODS) se rozhodl na nejbližším jednání zastupitelstva rezignovat. Chce tak umožnit vznik nové pravostředové koalice na radnici. „Jsem přesvědčen, že v nové koalici bude samozřejmostí, že zastupitelé se rozhodují podle svého názoru, nikoli dle rozkazu mocné osoby skryté za kulisami,“ napsal v prohlášení Kerner. Rozbuškou pro rozpad koalice byla volba šéfa městské policie, podle Kernera se ale ve městě začaly podivné praktiky objevovat už dříve, například podávání trestních oznámení na vedení města a městské policie, pokusy ovlivňovat personální výběry úředníků, pokusy o podplácení, vydírání a jiné ovlivňování členů zastupitelstva.

Koalici dosud tvořila ODS, ČSSD a Koalice pro Louny. Strany se ale rozhádaly kvůli volbě šéfa městské policie. Nadstranická komise sice zvolila fotbalového rozhodčího Radka Příhodu, zastupitelstvo ale volbu nepotvrdilo. Podle ODS za tím stojí ČSSD, když tlačila na ostatní zastupitele. ODS má z 29 mandátů sedm, ČSSD a komunisté po šesti, Unie pro sport a zdraví pět, TOP 09 tři a Koalice pro Louny dvě křesla.   

Podle Kernera sociální demokraté, kteří vládnou v kraji, slibovali za neschválení Příhody dotace z fondu hejtmanky pro sportovní kluby blízké zastupitelům, jež volbu znemožní. „Byli jsme svědky pokusů o korupci a vydírání zastupitelů,“ uvedla ve svém prohlášení ODS. ČSSD to odmítá. „Pokud tohle pan starosta tvrdí, pak si nevidí do úst. Jsou to prokazatelné lži,“ podotkl lídr lounské ČSSD Jan Růžek. Volbu Příhody prý ČSSD nechtěla proto, že nezaručoval změnu v práci městské policie, která se podle nich soustředí víc na vybírání pokut než na bezpečnost ve městě. Příhoda u strážníků působil 16 let.   

Příhoda odešel, protože v době studijního volna pískal fotbal

O vedení městské policie se v devatenáctitisícovém městě vedly spory už delší dobu. Dosavadní velitel Zdeněk Valeš odchází do důchodu a za jeho nástupce byl považován Příhoda, který krom šestnáctileté práce u městské policie patří i k úspěšným českým rozhodčím. Jako asistent rozhoduje Evropskou ligu a v roce 2008 dostal Křišťálovou píšťalku pro nejlepšího českého arbitra.   

Vloni ale vyšlo najevo, že na podzim 2010 pískal tři zápasy Evropské ligy, zatímco měl u zaměstnavatele nahlášené studijní volno. ČSSD prosadila, že město na Příhodu podá trestní oznámení, které sice policie odložila, Příhoda ale odešel dobrovolně. O půl roku později ho vybrala nadstranická komise jako nového velitele strážníků, avšak zastupitelstvo jej do funkce nakonec neschválilo.