Prachatičtí strážníci kontrolují opuštěné chaty i domy dovolenkářů

Prachatice – Lidé, kteří odjíždějí na dovolenou, mají v Prachaticích o starost méně. Nově tam totiž začala fungovat služba, kdy strážníci bezplatně opuštěné domy hlídají. Před odjezdem jen stačí vyplnit stručný formulář a o zbytek už se postarají městští strážníci, kteří domy kontrolují každý druhý den. Služba se do Prachatic rozšířila z Českého Krumlova, kde ji pravidelně využívají desítky lidí.

Služba má být hlavně preventivním opatřením. Když hlídka městské policie najde dům, který nebude dostatečně zabezpečený, zavolá majiteli a státní policii. „My jsme regionem spíše s menším výčtem kriminality, ale i přesto bych to nebral na lehkou váhu,“ uvedl starosta Prachatic Martin Malý (ODS). 

U nahlášených budov provádějí strážníci hlavně vizuální kontrolu dveří a oken. Službu ovšem kromě Prachatických mohou využít i majitelé rekreačních objektů v okolních obcích. „Když je třeba majitel celou zimu pryč, tak kontrolu takového objektu provádíme minimálně jednou týdně,“ uvedl velitel městské policie Ivo Novotný. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Služba už několik let úspěšně funguje v nedalekém Českém Krumlově, kde už ji policie z období letních prázdnin rozšířila na celý rok a nově i ni projevili zájem i majitelé penzionů. Loni ve městě strážníci nezaznamenali žádné narušení u hlídaných objektů.