Pardubické centrum Kosatec otevírá postiženým cestu na trh práce

Pardubice – Větší otevření široké veřejnosti a uplatnění na trhu práce umožňuje handicapovaným osobám pardubické integrační centrum sociálních aktivit Kosatec. Pro lidi se zdravotním postižením jsou zde k dispozici tréninkové programy s využitím výtvarných, montážních nebo kuchařských dílen. Nechybí zde ani tréninková kavárna, jejíž menu i obsluhu kompletně zajišťují lidé s handicapem. Podle odborníků jde o další ideální způsob, jak postiženým lidem ulehčit složité podmínky při hledání práce.

Centrum Kosatec bylo otevřeno v září minulého roku a jeho služeb tak využila první skupina zájemců o čtyřměsíční přípravné dílny. Mohou zde zkusit třeba šití, práci s keramikou, zpracování dřeva nebo vaření. Novou šanci na uplatnění zde našla například Renata Žáková z Holic. Přestože má ráda květiny a práci na zahradě, v rámci sociální rehabilitace se zde naučila vařit a nyní vaří obědy či pomáhá v kuchyni.

Pracovníci integračního centra byli s jejím výkonem natolik spokojeni, že jí nabídli čtyřhodinovou pracovní smlouvu přímo v kuchyni občanského sdružení. „Je šikovná, je fajn a tam vůbec nebránilo nic tomu, abychom jí zaměstnali,“ uvedla ředitelka České abilympijské asociace Ivana Dolečková.

Přestože mají handicapovaní chuť pracovat, není o jejich služby často zájem. Těžkou pozici při ucházení o práci přiznává i Žáková: „Všude jako měli buď obsazeno, nebo mě nechtěli vzít.“ Čtyřměsíční přípravné dílny však znamenají pro postižené šanci nového uplatnění. „Oni se tady něco naučí a kromě toho získají určité pracovní návyky - chodit pravidelně do práce, chodit na čas,“ dodává zástupce sdružení Filip Novotný.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)