Na bankomatu v Domažlicích klient objevil nelegální čtečku

Domažlice – Nelegální „skimmovací“ zařízení pro načítání údajů z magnetického proužku platebních karet objevil klient jedné banky na bankomatu v Domažlicích. Policie nyní v okrese všechny bankomaty prověřuje a zároveň nabádá lidi, aby si při transakcích dávali pozor, jestli na nich nejsou neobvyklé změny a úpravy.

Zařízení si na bankomatu GE Money Bank v dolní části domažlického náměstí všiml klient, který si šel vybrat hotovost. Vše ohlásil a případem se začala zabývat hospodářská kriminálka. Neznámý pachatel, který zařízení na bankomat umístil, je podezřelý z pokusu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, informovala dnes mluvčí domažlické policie Dagmar Brožová.

Skimmovací zařízení se podle Brožové vždy skládá ze dvou částí. „Toto zařízení, které načítá data z platební karty, pachatel pomocí oboustranné lepicí pásky nebo vteřinového lepidla připevní na vstupní zdířku pro vkládání platební karty,“ řekla. Miniaturní kameru se záznamovým zařízením, které umožňuje získat PIN kód karty, pak umístí nejčastěji nad osvětlovací těleso bankomatu, nad monitor nebo pod něj či do prostoru pro výběr hotovosti. Čtecí zařízení bývá uloženo v liště, která je barvou, tvarem a umístěním přizpůsobena bankomatu.