První letošní mláďata v jihlavské zoo jsou stylově u ježků

Jihlava – Chovatelé jihlavské zoo se konečně dočkali prvních letošních přírůstků. Postarali se o ně u ježků ušatých a bělobřichých. Tři samičky porodily v pondělí celkem osm mláďat. Ježci ušatí mají trojčata, dvěma samičkám ježků bělobřichých se narodilo celkem 5 mláďat. Malí ježci váží po narození jen kolem deseti gramů, zatím se proto schovávají u matek. Dospělí jedinci obou druhů jsou k vidění v noctunariu africké vesnice Matongo.

„Doba březosti u ježků trvá 35 dní, mláďata se rodí slepá a hluchá a bez bodlin, které jsou sice již vytvořeny, ale schované pod tenkou kůžičkou. Do dvanácti hodin po porodu bodliny vylezou na povrch, jsou ale ještě asi 2 týdny měkké a vůbec nepíchají,“ uvedla zoo na svých stránkách.

Domovem ježka bělobřichého jsou savany a lesnaté oblasti od Senegalu po Súdán a Zambii. Ježek ušatý žije ve stepích, polopouštích a u lidských domů v severní Africe a v Asii. „Oba druhy ježků se v Jihlavě daří dobře rozmnožovat,“ podotkla mluvčí zahrady Kateřina Kosová. Odchováno už bylo přes 30 mláďat, která putovala převážně do privátních chovů.

Z jihlavské zoo je i večerníčkový ježek Aladin

Ježky bělobřiché chová jen zoo v Jihlavě, ježky ušaté mohou lidé vidět i v zoologických zahradách v Plzni a Praze. I když ježek patří mezi hmyzožravce, pochutná si i na myších a dalších drobných obratlovcích. Masitý jídelníček si zpestřuje ovocem a různými semeny.

Za celý minulý rok se v jihlavské zoologické zahradě podařilo rozmnožit 61 druhů exotických zvířat, na svět přišlo dohromady 381 mláďat. Podle mluvčí k vysokému počtu přispělo i to, že hodně mláďat bylo u plazů a žab. V zahradě se mimo jiné narodila i dvojčata levhartů sněžných. U malých drápkatých opic, jichž má jihlavská zoo největší kolekci v Česku, přibylo během loňska 28 mláďat.

Zoologická zahrada chová kolem 190 exotických druhů, chovatelé pečují přibližně o 1 500 zvířat. V minulém roce se na ně přišlo podívat 265 953 lidí. Byla to druhá nejlepší návštěvnost v historii této zoo.