Chátrající zámek ve Štědré koupila obec, chce jej opravit

Štědrá (Karlovarsko) – Zámek ve Štědré u Žlutic na Karlovarsku má šanci na záchranu. Radnice památku koupila od italského majitele, který se o ni nestaral. Obce ale můžou sehnat peníze na opravy jedině z dotací a podle starostů v regionu to jde pomalu a těžko. Podobně chátrají v kraji i další památky.

Zámek z 18. století prodala Štědrá na začátku 90. let. Postupně se tu vystřídalo několik majitelů, kteří se o památku nestarali. Poslední majitel, který byl z Itálie, ji nabídl k prodeji za pět milionů korun. Radnice začala vyjednávat. „Slevil na tři a půl milionu, čistě za budovy, za pozemky, tak jsme to jako obec koupili,“ uvedl starosta Štědré František Pánek. 

Cílem bylo zchátralou budovu zachránit. Předloni se zřítilo průčelí i s balkónem a je narušená statika. První práce starosta odhadl na čtyři miliony korun. „Dokud nebude tady ta havárie odstraněna, tak nemá cenu se do něčeho dalšího pouštět,“ dodal starosta. „Já to chápu jako takovou poslední zoufalou akci obce, která nehodlá strpět na svém území nějakou ruinu,“ řekl Antonín Haidlmaier, vedoucí oddělení památkové péče, Karlovy Vary.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Na Karlovarsku je podle památkářů v zoufalém stavu 14 památek, z toho 4 zámky. Podobnou smůlu na majitele jako ve Štědré měl i toužimský zámek. Městu ho před třemi roky vrátil soud. Radnice do zajištění budov a nové střechy investovala dva miliony korun, víc však nemá. Podle starosty doba záchraně památek nepřeje. „V současné době získat velké finanční prostředky z jakéhokoliv dotačního titulu je velmi složité,“ uvedl starosta Toužimi Alexandr Žák. Ve Štědré ale věří, že se jim postupně podaří zámek opravit. Podle starosty může totiž obec uspět se žádostmi o nižší částky. „Žádné megalomanské stamilionové rozpočty, návrhy na dotace, spíš každý rok pomalu udělat něco,“ řekl starosta Štědré. Radnice teď čeká na přepis vlastníka zámku v katastru nemovitostí. Hned poté pošle první žádosti o dotace a na zámku začnou záchranné práce. Příležitost dostanou i nezaměstnaní.